Eesti rahvusmeeskonda pürgib MM-võistluste valikturniiri mängudeks Poolaga 20 korvpallurit

Postimees Sport
Copy
Eesti korvpallikoondis.
Eesti korvpallikoondis. Foto: fiba.basketball

Eesti rahvusmeeskonna peatreener Jukka Toijala valis 25. ja 28. veebruaril peetavateks 2023. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiri matšideks Poola koondisega 20 kandidaati.

Jukka Toijalale teeb rõõmu, et võrreldes möödunud aasta novembri lõpus aset leidnud koondiseaknaga saab Eesti rahvusmeeskond täieneda kahe Saksamaa kõrgliigas leiba teeniva korvpalluriga. Nii Hamburg Towersi keskmängija Maik-Kalev Kotsar kui ka Medi Bayreuthi ääremängija Janari Jõesaar pidid kohtumistest Saksamaa ja Iisraeli koondisega vigastuse tõttu eemale jääma.

«Jõesaar ja Kotsar on mitmes kohtumises järjest hästi tegutsenud, mõlemad on koondisele vajalikud mängijad,» lausus Toijala. «Üle kahe nädala on veel koondise treeningkogunemise alguseni aega ja loodame, et kõik kandidaadid püsivad tervena.»

Toijala tõi samuti esile, et Eesti koondise kapten Siim-Sander Vene on teeninud Itaalia kõrgliigas Varese meeskonnas ja Kristian Kullamäe Hispaania kõrgliigaklubi Hereda San Pablo Burgose värvides mänguaega.

«Kui novembris kogunesime, oli mitmel põhikoosseisu mehel raske olukord, sest nad olid saanud oma koduklubis vähe mängida, Kullamäe oli ju ainult treeninud,» lausus Toijala. «Praegune seis on kindlasti parem. Nii Kullamäe kui ka Vene on heas vormis. Eelmises koondiseaknas oli mängupraktika nappus näha nende puhul teises kohtumises Iisraeliga, kui neil oli võib-olla füüsiliselt raskem.»

Sügisese valikuga võrreldes nimetas Toijala kaks uut kandidaati Paf Eesti – Läti korvpalliliigas osalevatest klubidest, Tanel Kurbase BC Kalev/Cramost ja Artur Konontšuki Pärnu Sadamast.

«Väikese ääremängija kohale kutsusin kandidaadiks Tanel Kurbase ja Artur Konontšuki,» ütles peatreener. «Põhjuseks on asjaolu, et puuduvad Henri Drell ja Sander Raieste. Tanel Kurbase paranemine seljavigastusest võttis aega, viimasel kuul on tema vorm läinud paremaks. Joonas Riismaa osales ka sügiseses koondiseaknas, kuid ei saanud veel mängida. Ta on Pistoia meeskonnaga Itaalia tugevuselt teises liigas mänginud hästi ja võib-olla saab ta seekord oma võimaluse.»

Põlvevigastuse tõttu ei saa Eesti rahvusmeeskonda kandideerida jaanuaris Treviso Basketiga liitunud Mikk Jurkatamm, kes tõusis kiiresti Itaalia kõrgliigaklubi põhiviisikusse. Samuti jääb seekordsest koondiseaknast eemale Henri Drell, kes rühib kõrgemale NBA tütarliiga meeskonnas Windy City Bulls.

Järgmisel nädalal valib Toijala 14–16 korvpallurit, kes tulevad 21. veebruaril Tallinnas algavale treeningkogunemisele. Ta lisas, et seoses Covid-19 reeglitega on ilmselt vajalik kutsuda rohkem mängijaid.

«Peame olema valmis ka olukorraks, kus keegi annab veel enne mängu positiivse Covid-19 proovi,» lisas peatreener.

Eesti koondis võõrustab Poolat 25. veebruaril Saku suurhallis. Kolm päeva hiljem kohtutakse Lublinis.

Eesti korvpallikoondise kandidaadid

Tagamängijad

Kristian Kullamäe (22-aastane, 194 cm) – Hereda San Pablo Burgos, Hispaania
Siim-Markus Post (24, 184) – Pärnu Sadam
Rait-Riivo Laane (28, 179) – KK Viimsi/Sportland
Märt Rosenthal (22, 192) – Tartu Ülikool Maks & Moorits
Martin Dorbek (31, 194) – BC Kalev/Cramo
Rain Veideman (30, 194) – KK Viimsi/Sportland
Robert Valge (24, 192) – Pärnu Sadam

Ääremängijad

Joonas Riismaa (19, 199) – A.S Pistoia Basket 2000 Srl, Itaalia
Janari Jõesaar (28, 198) – Medi Bayreuth, Saksamaa
Jaan Puidet (30, 194) – Club Balloncesto Ciudad de Valladolid, Hispaania
Artur Konontšuk (21, 201) – Pärnu Sadam
Kaspar Treier (22, 204) – Polisportiva Dinamo Srl Sassari, Itaalia
Tanel Kurbas (33, 197) – BC Kalev/Cramo
Kregor Hermet (24, 205) – BC Kalev/Cramo
Taavi Jurkatamm (24, 204) – KK Viimsi/Sportland
Siim-Sander Vene (31, 203) – Varese Openjobmetis, Itaalia
Kristjan Kitsing (31, 205) – BC Kalev/Cramo

Keskmängijad

Rauno Nurger (28, 208) – BC Kalev/Cramo
Maik-Kalev Kotsar (25, 211) – Hamburg Towers, Saksamaa
Henri Veesaar (17, 204) – Real Madrid, Hispaania
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles