Poliitikud nõuavad, et Meistrite liiga finaal ei toimuks Venemaal, UEFA lükkab otsustamist edasi

Karl Mihkel Eller
Copy
2022. aasta Meistrite liiga ametlik mängupall.
2022. aasta Meistrite liiga ametlik mängupall. Foto: Fabrizio Carabelli/IPA/SIPA/Scanpix

Euroopa jalgpalliliit (UEFA) pole jätkuvalt võtnud vastu otsust, kas 28. mail toimuv Meistrite liiga finaal toimub Peterburis või otsitakse seoses Venemaa-Ukraina sõjaohuga uut mängupaika.

Kuna Venemaa on saatnud väed Ida-Ukrainas asuvatesse nn «rahvavabariikidesse» ja mitmed riigid on sellele vastanud või vastamas sanktsioonidega, siis selle taustal peetakse väga ebatõenäoliseks, et UEFA prooviks finaali Venemaal korraldada.

«Pole mingit võimalust korraldada jalgpalliturniiri Venemaal, mis tungib suveräänsetesse riikidesse,» ütles Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson teisipäeval parlamendi alamkojas.

Euroopa Parlamendi liikmed Strasbourgis kutsuvad UEFAt üles lõpetama koostööd peasponsor Gazpromiga ja loobuma finaalist Peterburis. UEFA presidendile Aleksander Ceferinile läkitatud avalikus kirjas rõhutatakse, et UEFA peab tegutsema kohe.

«Kutsume üles lõpetama Peterburi ja teiste Venemaa linnade käsitlemist rahvusvaheliste jalgpallivõistluste toimumispaigana. Esimese ja äärmiselt kiireloomulise sammuna tuleb leida alternatiivne koht 28. mail toimuvaks Meistrite liiga finaaliks,» seisab kirjas.

UEFA on ametlikult öelnud vaid, et jälgib olukorda pingsalt, kuid hetkel ei ole neil plaani võistluspaika muuta. Viimased kaks Meistrite liiga finaalmängu mängiti koroonaviirusest tingitud probleemide tõttu Portugalis.

Päevakorda võivad tulla ka teised muudatused. Kuigi ükski Ukraina meeskond tänavu eurosarja play-offi ei pääsenud, siis Venemaa klubi Peterburi Zenit mängib neljapäeval Hispaanias Euroopa Liiga play-off’i teise kohtumise Real Betisiga. Kodumängu kaotas Zenit 2:3.

Rahvusvahelisel tasandil võõrustab Venemaa 24. märtsil MM-valiksarja play-off’is Poolat ning võidu korral läheb 29. märtsil vastamisi Rootsi või Tšehhiga. Ukraina pääses samuti play-offi ning külastab Šotimaad ja võidu korral kas Walesi või Austriat, et pääseda Kataris toimuvale MM-finaalturniirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles