BLOGI Eesti alistas MM-valikmängus viimaste sekundite korvidest Poola!

Postimees Sport
Copy

Täna peetud korvpalli MM-valikmängus alistas Eesti Poola 75:71 ja sai ühe kaotuse kõrvale teise võidu. Postimees tegi tänasest mängust tekstipõhise otseblogi.

Enne mängu:

Eesti rahvusmeeskonna peatreeneri Jukka Toijala valikusse kuuluvad rahvusvaheliste tiitlivõistluste karastusega mängijad, uustulnukana mahub koosseisu Gregor Ilves. 

2023. aasta MMi valikturniiri mängus rivistuvad väljakule Toijala taktikalist käekirja hästi tundvad Siim-Sander Vene, Kristjan Kitsing, Martin Dorbek, Janari Jõesaar, Rauno Nurger, Maik-Kalev Kotsar, Kaspar Treier, Märt Rosenthal, kes kandsid suuremat osa Eesti koondisele piletit 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile sepistades. Samuti kuuluvad esindustosinasse novembriaknas kaasa teinud 17-aastane Henri Veesaar ja Joonas Riismaa, varem on Eesti koondises mänguaega teeninud ka Siim-Markus Post.

Esimest korda valmistub Eesti koondise värve kaitsma Ilves.

Toijala ütleb hoolealustele enne väljakule minekut: «Me mängime kodus. Me läheme võitlema ja võitma,» ütles Toijala pressiteate vahendusel.

Itaalia kõrgliigaklubi Varese Openjobmetise põhiviisiklane Vene ning Saksamaa kõrgliigas pallivad Hamburg Towersi keskmängija Kotsar ja Bayreuthi ääremängija Jõesaar on näidanud viimastel nädalatel head vormi.

«Meil ei ole vaja teha midagi imelist,» ütles Toijala. «Kui saame oma mängu käima, siis meil on hea võimalus, aga peame kõik 40 minutit olema keskendunud ja valmis võitlema.»

Kodumeeskonna taktikalisi käike valides tuleb peatreeneri sõnul lähtuda Poola koondise mängustiilist: «Poolakad panevad kõvasti survet, veel kõvemini kui Iisrael. See tekitab kindlasti vajaduse teha meie süsteemis muudatusi. Põhimõtted jäävad samaks ja suur pilt ei muutu. Eelmises MM-valikmängude aknas täitis väikese ääremängija rolli ehk number kolme positsiooni Vene ja ta täidab ka praegu.»

Toijala sõnul pole ükski tagamees varem pidanud võtma põhimängujuhi rolli: «Kui keegi on vigastatud või haige ega saa koondist aidata, siis avaneb võimalus teistel. Tuleb proovida ja ennast näidata. Nüüd on suuremas rollis vaba koht. Kes selle võtab, on raske öelda. Treeningutel on seda rolli täitnud kolm-neli meest, homme saavad nad näidata, kuidas saavad mängus hakkama. Proovime neid toetada ja teha nende elu nii lihtsaks, kui see on võimalik.»

Ilves võtab Eesti koondisse kaasa tarviliku mängupraktika, mida on sügisest saadik TalTech/OPTIBETi põhikoosseisu mehena Paf Eesti - Läti korvpalliliigas näidanud.

«Ilves tuli meie treeningutele väga fokusseeritult, ta oli meie liikumised enne üle vaadanud. Tema korvpalluri IQ on heal tasemel ja ta on saanud treeningutel hakkama,» lausus Toijala.

Esindustosinast jäid välja Jaan Puidet, Martin Paasoja ja Taavi Jurkatamm. «Nad jätkavad meiega koos treenimist,» ütles Toijala. «Esimene mäng Poolaga näitab, kas meil on vaja teha muudatust teiseks kohtumiseks võõral väljakul. Kui jah, sel juhul on võimalik nende seast valida. Nad on olnud treeningutel tublid.»

Poolal puuduvad tuntumatest Euroliiga mees Mateusz Ponitka, samuti muudel põhjustel AJ Slaughter, Tomasz Gielo ja Andrzej Pluta.

Eesti ja Poola kohtuvad 25. veebruaril Tallinnas Saku Suurhallis ja 28. veebruaril Lublinis.

Eesti korvpallikoondis

Tagamängijad

Märt Rosenthal (22 a, 192 cm), Tartu Ülikool Maks & Moorits

Martin Dorbek (31 a, 194 cm), BC Kalev/Cramo

Gregor Ilves (23 a, 191 cm), TalTech/OPTIBET

Siim-Markus Post (24 a, 184 cm), Pärnu Sadam

Väikesed ääremängijad

Siim-Sander Vene (31 a, 203 cm), Varese Openjobmetis, Itaalia

Janari Jõesaar (28 a, 198 cms), Medi Bayreuth, Saksamaa

Joonas Riismaa (19 a, 199 cm), A.S Pistoia Basket 2000 Srl, Itaalia

Suured ääremängijad

Kristjan Kitsing (31 a, 205 cm), BC Kalev/Cramo

Kaspar Treier (22 a, 204 cm), Polisportiva Dinamo Srl Sassari, Itaalia

Keskmängijad

Maik-Kalev Kotsar (25 a, 211 cm), Hamburg Towers, Saksamaa

Rauno Nurger (28 a, 208 cm), BC Kalev/Cramo

Henri Veesaar (17 a, 210 cm), Real Madrid Junior, Hispaania

Poola korvpallikoondis

Tagamängijad

Marcel Ponitka, Permi Parma, Venemaa

Jakub Schenk, King Szczecin, Poola

Jakub Garbacz, Arged BM Stal Ostrów Wielkopolski, Poola

Filip Matczak, King Szczecin, Poola

Michał Michalak, Oldenburgi EWE Baskets, Saksamaa

Väikesed ääremängijad

Michał Kolenda, Trefl Sopot, Poola

Michał Sokołowski, Treviso Nutribullet Basket, Itaalia

Suured ääremängijad

Jakub Nizioł, Enea Abramczyk Astoria Bydgoszcz, Poola

Jarosław Zyskowski, Enea Zastal BC Zielona Góra, Poola

Keskmängijad

Aleksander Balcerowski, Belgradi Mega Basket, Serbia

Aleksander Dziewa, Wrocławi WKS Śląsk, Poola

Dominik Olejniczak, Dunkirki BCM Gravelines Dunkirk, Prantsusmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles