Jalgpallimaailm sõi ROKi survel Venemaa välja

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Venemaa president Vladimir Putin (esiplaanil) ja FIFA president Gianni Infantino.
Venemaa president Vladimir Putin (esiplaanil) ja FIFA president Gianni Infantino. Foto: ALEXANDER NEMENOV

Kui paljud rahvusvahelised spordialaliidud peatasid Venemaa ja Valgevene liikmesuse juba nädalavahetusel ning võtsid sealt pärit inimeste ja organisatsioonide suhtes kasutusele teisigi piiravaid meetmeid, siis maailma jalgpalli- (FIFA) ja võrkpalliliit (FIVB) jõudsid sääraste sanktsioonideni pealtnäha viimases hädas, kui nendeni jõudsid ülevalt poolt ehk Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) poolt väljastatud suunised.

Märtsi lõpus pidi Euroopa vutisõpru ees ootama Venemaa, Poola, Rootsi ja Tšehhi osalusel miniturniir, kus jagatakse välja üks detsembrikuise MMi pilet. Miks pidi? Nimelt andsid viimsed kolm nädalavahetusel mõista, et nemad pole Ukrainas alustatud sõja tõttu nõus jalgpalliväljakul venelastega kohtuma. See teade sundis ka FIFA ametnikke pühapäeval kogunema ning arutelu tulemusena määrati Venemaale sanktsioon: venelased peavad loobuma oma lipust ja hümnist ning nende kodumängud peavad toimuma neutraalsetel väljakutel.

Säärane sisuliselt tühine otsus Rootsile, Poolale ja Tšehhile aga ei kõlvanud. «FIFA otsus pole meile aktsepteeritav. Ukrainas toimuva sõja tõttu pole meil huvi platsile tulla. Meie seisukoht jääb samaks: Poola rahvuskoondis EI MÄNGI play-off’i mängu Venemaa vastu, hoolimata sellest, mis nime Venemaa tiim kannab,» teatas Poola jalgpalliliidu president Cezary Kulesza (pildil). Tema Rootsi kolleeg Karl-Erik Nilsson lisas: «Meie arvamus ei muutunud pärast FIFA otsust, sest olukord Ukrainas pole muutunud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles