Katrina Lehis kaotas GP-etapi poolfinaalis

Postimees Sport
Copy
Katrina Lehis.
Katrina Lehis. Foto: Tairo Lutter

Budapestis peetava epeevehklemise GP-etapil jõudis Katrina Lehis nelja parema hulka, ent kaotas poolfinaalis kodupubliku ees võistelnud Anna Kunile. Kristina Kuusk langes konkurentsist veerandfinaalis.

Poolfinaalid 

Matš algas ettevaatlikult. Lehis pääses küll juhtima, ent õige pea oli tablool viik. 1:1 seisuga ka avakolmandik lõppes.

Erilist tulevärki ei toonud ka teine vaatus. Mõlemad tegutsesid kompivalt, kuid eestlanna haaras vaikselt initsiatiivi. Kuigi korraks pääses Lehis ette kahe torkega, oli tema edu kolmandiku lõpuks 4:3.

Seejärel valis meie sportlane veidi agressiivsema taktika. Esiti tundus, et see tõi edu, ent 5:3 eduseisust sai üsna nobedalt 5:5 viik.

Otsustavad hetked saabusid viimasel minutil. Kun pööras ühetorkelise kaotusseisu 10:7 eduks ning tundus, et matši saatus on otsustatud. Lehis võitles nii palju, et vahe vähenes minimaalseks, ent viimaste sekundite riskid tõid kahjuks 11:14 kaotuse.

Veerandfinaalid

Matšis itaallanna Rossella Fiamingo vastu haaras Lehis ohjad ning pääses üsna kiiresti 3:0 juhtima. Vastane sai esimese punkti alles siis, kui veheldud oli üle nelja minuti, ent ta võitles südilt. Teise kolmandiku lõpuks sulas eestlanna edu 5:4 peale.

Järgnesid väga põnevad minutid. Kuigi Lehis oli ees veel 6:4, leidis ta end poolteist minutit enne lõppu 6:7 kaotuseisust. Aga olukorrad muutusid väga kiiresti.

Individuaalvõistluse olümpiapronks vastas omakorda 3:0 vahespurdiga, ent õige pea säras tablool taas 10:10, viigiliselt, 11:11 lõppes ka normaalaeg. Lisaminutiks sai prioriteedi itaallanna, aga Lehis suutis teha otsustava torke ja poolfinaali jõuda.

Aktiivselt alanud lahingus ungarlanna Anna Kuni vastu jäi Kuusk kiiresti kahe torkega kaotusseisu. Resultatiivne avakolmandik, kus esines palju topelttorkeid, lõppes eestlanna 5:7 kaotusseisus.

Teise kolmandiku keskel vajutas Kun aga gaasi põhja. Ta pääses juhtima 12:7 ning põhimõtteliselt oli matši saatus otsustatud. Ungarlanna võitis lõpuks 15:9.

Poolfinaali kohtub Kun kell 19 Lehisega.

Kaheksandikfinaalid

Lehis jäi küll Peruu vehkleja Maria Luisa Calderon Doigi vastu kiiresti kaotusseisu, ent säilitas rahu. Kannatlik tegutsemine aitas ta esimese kolmandiku lõpuks 2:1 ette. Mõlemapoolne kompamine jätkus, ent eestlanna surus vaikselt oma tahtmist peale, pääsedes 5:2 juhtima.

Lõpuks kolmetorkelisest edust piisaski. Lehis vormistas viimase kolmandikuga matši 10:8 võidu.

Sarnaselt teise meie sportlase kaheksandikfinaalile alustas ka Kuusk lahingut itaallanna Frederica Isola vastu üsna ettevaatlikult. Vaikselt õnnestus tal siiski kerge initsiatiiv ja 3:1 edu haarata. Teise kolmandiku keskpaigas jõudis vastane siiski viigini. Jätkus punkt-punkti heitlus.

Ühte sammu käidi seisuni 5:5. Siis tegi Kuusk kolm vastuseta torget järjest. Kuigi itaallanna vähendas veel vahe minimaalseks, siis eestlanna võitu käest ei andnud, pannes oma paremuse maksma 15:13.

Teine ring

Esimesena eestlannadest tuli teises ringis rajale Lehis, kes seisis vastamisi itaallanna Eleonora De Marchiga. Väga pingeliseks kujunenud lahingus võttis eestlanna 11:10 võidu ning edenes 16 parema hulka.

Lehisega liitus 16 parema hulgas ka Kuusk. Temal tuli heidelda itaallanna Giulia Rizziga ning kohtumise algus kulges keeruliselt. Eestlanna jäi kiiresti kaotusseisu, ent ei andnud kordagi alla. Lõpuks võttis Kuusk magusa 15:13 võidu.

Konkurentsist langes Erika Kirpu, kes pidi tunnistama sakslanna Alexandra Ehler paremust. Väga tasavägises lahingus jäi eestlanna ühe torkega 14:15. Teise ringi jäi ka pidama Irina Embrich, kes tunnistas ameeriklanna Anne Cebula 7:11 paremust.

Kolmanda ringi kohtumistega alustatakse kell 15.45.

Avaring

Lehis läks esimeses ringis vastamisi Küprose vehkleja Irina Mavrikiouga. Eesti esinumber teenis küllalt tasavägises heitluses numbriliselt üsna kindla 15:11 võidu ning pääses edasi. Järgmises ringis läheb ta vastamisi itaallanna Eleonora De Marchiga.

Kirpu suutis samuti avaringist edasipääsu kindlustada. Selleks tuli tal alistada korealanna Hyuna Shin ning sellega sai eestlanna edukalt hakkama. Tema võidunumbriteks olid 15:13 ning järgmises ringis ootab teda ees sakslanna Alexandra Ehler.

Kolmandana pääses eestlannadest edasi kogenud Embrich, kes seljatas ülikindlalt rootslanna Elvira Martenssoni 15:11. Järgmisena ootab 41-aastast tallinlannat ees ameeriklanna Anne Cebula.

Väga keerulise lahingu pidas avaringis Kuusk, kes pidi suurema osa vastasseisust kanadalanna Leonora Mackinnoni vastu kaotusseisus veetama. Otsustaval hetkel suutis Kuusk siiski mitu torget leida ja võtta 15:11 võidu. Järgmisena ootab teda itaallanna Giulia Rizzi.

Kahjuks ei pääsenud kõik eestlannad teise ringi. Avaringi jäi pidama nii Nelli Differt kui ka Veronika Zuikova. Differt alistus numbritega 11:15 ungarlannale Eszter Muharile ning Zuikova jäi 7:15 alla šveitslannale Angeline Favrele.

Teise ringi kohtumistega alustatakse kell 12.55.

Kvalifikatsioon

MK-etapile sõitsid seitse eestlannat, kellest kuus alustab pühapäeval vehklemist põhitabelis. Ainsana ei jõudnud põhitabelisse Karoliine Loit, kes pidi tunnistama iirlanna Alisha Mulleni paremust.

Samuti kvalifikatsioonist alustanud  Kuusk ja Zuikova jõudsid põhitabelisse. Lisaks nendele on eestlannadest seal veel Lehis, Differt, Kirpu ja Embrich.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles