Tuuli Tomingas meisterdas MK-etapil oma relvale kommipaberitest Ukraina sümboolika

Postimees Sport
Copy
Tuuli Tomingas Kontiolahtis märki laskmas, relv ehitud kommipaberitest valmistatud sini-kollase sümboolikaga.
Tuuli Tomingas Kontiolahtis märki laskmas, relv ehitud kommipaberitest valmistatud sini-kollase sümboolikaga. Foto: NordicFocus

Laskesuusataja Tuuli Tomingas oli Kontiolahti maailmakarikaetapil sunnitud kasutama nutikust, et rahvusvahelise telepildi jaoks oma relv Ukraina toetuseks sini-kollase sümboolikaga märgistada. Kuna IBU lubatud teibid ei jõudnud õigeks ajaks staadionile, meisterdas Tomingas selle kommipaberitest.

Sini-kollase sümboolika kasutamine oli Tominga jaoks eriliselt tähtis seetõttu, et tema isa lähedane inimene jäi Ukrainasse sõjakeerisesse kinni. Olgugi, et ta ei pesitse otseses sõjakoldes, on riigist välja saamine pea võimatu. Ta elab hetkel Kirovogradi oblastis, kus ta kodu lähedal on vaenlastele üsna ahvatlev sõjaväebaas ja lennujaam ning õhuhäiresireenid undavad pidevalt ja varjendisse joosta tuleb päeva jooksul korduvalt, kirjutas Tomingas Topauto laskesuusablogis.

«Võistluspäeva hommikul läksin staadionile veidi varem, et relv sini-kollaseks teipida. Aga paraku polnud teibid võistluskeskusesse jõudnud ja süda tilkus verd, sest lubadus Ukrainale läbi telepildi toetust avaldada oli ju antud. Otsisin siis muid võimalikke viise kuskilt kollast ja sinist leida, aga tuhkagi. Tiimi bussi läbi kammides hakkas viimases hädas silma poolik M&M’s kommide pakk. Valasin kommid välja, lõikasin võimalikult suure kollase osa pakendist välja ja teipisin relvale. Sinise leidmine niivõrd keeruline polnud, selles toonis pabereid vedeles igal pool,» kirjeldas Tomingas.

Tomingas avaldas, et alanud sõda mõjutas teda psühholoogiliselt ning jättis jälje eelmise etapi sõiduvormile.

«Viimased nädal aega olen öö läbi unes kaevikuid kaevanud ja kuhugi varjendisse jooksnud, pole ime, et päeval suusatada ei jõua. Esimesed ööd, kui see möll seal Ukrainas pihta hakkas, olid eriti tüütud. Nii kui silmad kinni panin, oli vaja kuskil kaevikus kühveldada,» avaldas Tomingas.

Juba homme algavale Otepää MK-etapile vaatab Tomingas aga otsa lootusrikkalt – raja ja olmetingimustega tutvunud laskesuusataja sõnul on juba praegu näha, et korraldus on maailmatasemel ning tingimused eelseisvaks laskesuusapeoks suurepärased. Kuna juba Kontiolahtis näitas ta tiirudes head enesekindlust, loodab Tomingas, et see jätkub ka kodusel etapil.

«Vähemalt laskmisega sõlmisin Kontiolahti etapil rahu, trahviringil tuli käia vaid korra. Kui olümpiajärgsel kodusel perioodil midagigi hästi tegin, siis seda, et lugesin läbi laskmise psühholoogia raamatu ja lasin selle abil lahti mõnest deemonist, kes vägisi sundisid mind tiirus halbu laske sooritama,» ütles Tomingas.

Naiste sprindivõistlus toimub Otepääl reedel, homme sõidavad 10km sprindivõistlust mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles