JÄRELVAADATAV ⟩ Tiitlikaitsja Bigbank jõudis finaalist ühe võidu kaugusele

Postimees Sport
Copy

Tiitlikaitsja Tartu Bigbank ja Tallinna Selver pidasid täna Credit24 Meistriliigas teise kohtumise poolfinaalseerias. Kuigi pealinna klubi osutas kõva vastupanu, tulles suurest kaotusseisust välja, ent lõpuks võttis favoriit ikkagi 3:0 (25:19, 26:24, 25:24) võidu. Tartu juhib kolme võiduni peetavat seeriat mängudega 2:0.

Selver kasutas eelmise mängu vigastuse tõttu vahele jätnud nurgaründajat Denis Losnikovi täna liberona, taas mängis ühe nurgaründajana tavapäraselt diagonaalis tegutsev Mihkel Nuut. Samuti vigastusega hädas olnud Mihkel Varblane sekkus episoodiliselt. Tartul olid tagasi rivis Tamur Viidalepp ja Taavet Leppik.

Rohkelt põnevust oli nii teises kui kolmandas geimis, kus Selver suutis mitmel korral välja tulla suurest kaotusseisust. Kolmandas vaatuses juhtisid Alar Rikbergi hoolealused Kevin Soo serviässast juba 15:7. 11:16 kaotusseisul saatis Selveri peatreener Andres Toobal Karel Ellermaa asemele vägesid juhatama noore Sander Pärna ja meeskond võitles end Marx Aru serviässa järel punkti kaugusele (16:17). Helger Hääl seadis jalule 20:20 viigi ja veel jõuti punkti kaugusele, ent geimi lõpp kuulus siiski Tartule – 25:23 ja kogu mäng 3:0.

Tartu kapten Kert Toobal tõdes, et kui ise ebalevalt tegutseda, tekib vastasel võimalusi. «Nagu täna näha võis, siis võimalused võivad tekkida ka suurest eduseisust. Ei ole meil siin hõisata midagi. Rünnakul paar rumalat lahendust ja kaks mitte nii head vastuvõttu ning tere tulemast mängu tagasi,» oli kapten rahulolematu. «Kui me lati alt läbi läheme ise, siis on Selveril võimalus.»

Selveri peatreener Andres Toobal kinnitab, et alla ei anta. «Täna võeti Nuut servil rohkem ette ja kõik need lahendused, mida ta proovis, ei töötanud nii hästi. Teised andsid aga andsid täna juurde. Eks me katsetame ja proovime, see seeria ei ole veel läbi. Võib-olla järgmisel korral proovime veel midagi uut. Kolmanda geimi tagasitulek andis meile teadmise, et oma serviga on võimalik väga palju ära teha. See on pigem ikka positiivne, mis sest, et geimi kaotasime,» ütles Toobal.

«Nendega piisab, kui püsida punkt-punktis või ka mõne punkti kaugusel ja nad tunnevad juba survet. Selge on, et nad on klassilt teine võistkond, aga kui suudame enam-vähem kannatada ja püsida paari punkti kaugusel, teha paar serviseeriat ning see toimub geimi lõpus, on meil võimalusi küll.»

Selveri mängumees Denis Losnikov usub meeskonna võimalustesse seeriat siiski pikendada. «Kõik võimalused on olemas, lihtsalt ise on vaja mängida. Võimalusi on – kui meil õnnestub, siis nad lähevad rabedaks, kui neil õnnestub, siis läheme meie. Siin on vaja lihtsalt pead puhtaks teha, end korraks välja lülitada. Homme on vaba päev, teisipäeval väike trenn ja kolmapäeval uuesti mängule.»

STATISTIKAT: Albert Hurt tõi Tartule 13 punkti (+6), Martti Juhkami lisas 12 silma (+3). Selveri edukaim oli 14 punktiga (+7) Timo Lõhmus, 13 silma (+6) lisas Oliver Orav ja 10 (+7) Marx Aru.

Tartu vastuvõtt oli 40%, rünnakuid lahendati 49-prostendiliselt, blokist saadi 6 punkti ja servil löödi 5 ässa (eksiti 8 pallingul). Selveri vastuvõtt oli 35%, rünnak 38%, blokist saadi 5 ja servilt 7 punkti (vigu tehti 13 viga).

Enne mängu:

Avakohtumises alistas Bigbank Selveri koduväljakul 3:0 (25:19, 25:19, 25:21). Finaali, kus astub vastu TalTech või Pärnu VK, jõudmiseks tuleb võita kolm mängu.

Tartu ridades olid suurimad punktitoojad Valentin Kordas 16, Albert Hurt ja Martti Juhkami 15 punktiga. Selveri poolel kogunes Oliver Oravi arvele 16 silma, nurgaründajana mänginud Mihkel Nuut tõi 14 punkti.

Pärast mängu vihjasid Tartu mängijad, et hoolimata kindlast võidust ei jäädud oma blokiga rahule. Blokipunktid jagunesid kaheksa Tartule ja viis Selverile. Rünnakud õnnestusid Tartul paremini (55 protsenti), Selveril oli vastav protsent 46. Vastuvõtt oli mõlemal klubil sarnane, Tartul 48 protsenti, Selveril 46 protsenti.

Avamängus saadud 3:0 võiduga seerias edu haaranud Tartu meeskonna peatreener Alar Rikberg usub, et hoolealused toibuvad väikesest pingelangusest päev-päevalt. «Kogu meeskond on pärast Credit24 meistriliiga võitu veidi emotsionaalselt järele andnud, aga on juba näha, kuidas sel nädalal iga päevaga suudame juurde panna. Timmime oma vormi poolfinaali edukaks lõpetamiseks ja finaalideks,» sõnas Rikberg.

«Selge on, et kui Selveril on põhimehi puudu, siis on nende koosseis liiga õhuke või meie tase nii hea, et ka oma keskmise korraliku mänguga on meie ülekaal selge,» lisas peatreener, kes ootab trenni tagasi kolme haiguste tõttu eemal olnud meest. «Mul ei olnud ju avamängus nurgas ega libero kohale vahetusi, loodan, et teises mängus on nad olemas.»

Selveri meeskond pidi avakohtumises hakkama saama kahe põhimeheta, sest hüppeliigese vigastusega jäid eemale nii nurgaründaja Denis Losnikov kui tempomees Mihkel Varblane. Peatreener Andres Toobal kasutas seetõttu nurgas hoopis tavapäraselt diagonaalis tegutsevat Mihkel Nuuti, kes sai enam-vähem hakkama.

«Nuut oli okei, teadsime ju, et eks me vastuvõtul seetõttu veidi kannatame, aga rünnakul polnud viga. Teatud hetkedel jäid meil mingid asjad kommunikatsiooni taha – mingid pallid kukkusid maha, mille oleks pidanud kaitses kätte saama. Aga tekkisid ebakõlad, keegi tahtis kedagi katta jms. Võitlust oli, aga eks mehed olid harjumatus olukorras kohati,» selgitas Toobal.

«Pühapäeval proovime uuesti. Tartu on hea meeskond ja nad lahendavad hästi, kui serv on käes. Peame serviga rohkem suruma, siis on edu lootus suurem.»

Losnikovi ja Varblase kohta ütles Toobal: «Nendega vaatame päev korraga. Seeria ei lõpe veel pühapäeval ära ja me ei hakka veel riske võtma. Eks trennides näeme, kas nad saavad hüpata ja milline seis täpselt on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles