Poola korvpallikoondise kapten selgitas, miks ta naasis Venemaale

Karl-Joosep Küngas
Copy
Mateusz Ponitka.
Mateusz Ponitka. Foto: Andrey Pronin/ZUMAPRESS.com

Poola korvpallikoondise kapten Mateusz Ponitka on üks vähestest korvpalluritest, kes naasis pärast Venemaa alustatud sõda Ukrainas enda koduklubisse Peterburi Zeniti. See otsus tekitas palju pahameelt, ent mängumehel oli enda sõnul väga keeruline teist otsust langetada.

29-aastasel Ponitkal on Zenidiga kehtiv leping 2024. aasta suveni. Seda pole kaugeltki lihtne ühepoolselt lõpetada, kuna vaatamata Venemaa alustatud sõjale Ukraina vastu pole venelaste klubid rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) sanktsioonide alla sattunud. Sestap peaks Ponitka ennast mitme saja tuhande eest ise välja ostma või jääma paariks aastaks klubikorvpallist kõrvale.

Kui Venemaa alustas sõda Ukrainas, siis jooksid mitmed nende tippklubid välismängijatest tühjaks. Esialgu lepiti kokku, et kodumaale saadakse naasta n-ö palgata puhkusega, ent peagi nõudis Zenit, et mängijad Venemaale naaseksid.

Kui mitmed mängumehed ikkagi loobusid sellest, kuna neil puudub pikem leping Zenidiga, siis säärast käiku ei saanud teha Ponitka. «Ma mõistan, et olen teeninud palju kriitikat, ent vastupidiselt mitmele teisele välismängijale on mul Venemaal pikk leping. Olen sellega seotud ja väga raske on sellest lahti öelda,» lausus Ponitka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles