F1-sari tegi muudatuse, et ei korduks eelmise aasta farss

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Turvaauto vormel 1 ringrajal.
Turvaauto vormel 1 ringrajal. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/Scanpix

Rahvusvaheline Autoliit (FIA) muutis F1 turvaauto reeglis ühte sõna, et vältida möödunud hooajal juhtunu kordumist.

Eelmisel hooajal selgus vormel 1 maailmameister viimasel ringil, kui värskelt boksis uued rehvid auto alla saanud Max Verstappen möödus turvaauto tagant startides Lewis Hamiltonist.

Paljude hinnangul poleks Verstappenil üldse möödasõiduvõimalust tohtinud tekkida. Nimelt jäid turvaauto taga sõites Hamiltoni ja Verstappeni vahele viis ringiga maha jäänud vormelit. Kui esialgu ei lubanud F1 võistlusdirektor Michael Masi ringiga mahajäänutel ringi tagasi võtta, siis viimasel hetkel lubas ta viiel autol seda siiski teha.

Küll aga ei tohtinud ringi tagasi võtta ehk enne kordusstarti turvaautost mööduda need sõitjad, kes olid Verstappenist tagapool. Tegu oli vastuolulise otsusega, sest ainuke, kes sellest kasu lõikas, oli Verstappen.

Samas oli vana reegli sõnastuses tõlgendamisruumi, sest kasutati sõna «any» ehk polnud konkreetselt öeldud, et kõik ringiga mahajääjad peavad turvaautost mööduma. Nüüd on reeglites selgelt kirjas sõna «all» ehk turvaautost peavad enne kordusstarti mööduma kõik ringiga mahajääjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles