Transujuja alistas Tokyo olümpiamedalistid ja krooniti NCAA tšempioniks (3)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Lia Thomas.
Lia Thomas. Foto: Brett Davis/USA TODAY/SCANPIX

Ujuja Lia Thomas võitis NCAA I divisjoni meistrivõistlused. Ta on esimene transsportlane, kes ülikooliliiga võitis.

Pennsylvania ülikooli ujuja alistas 500 jardi vabaltujumises Emma Weyanti ja Erica Sullivani. Kusjuures mõlemad naised võitsid Tokyo olümpialt hõbemedali. Weyant pääses poodiumile 400 m kompleksujumises, Sullivan 1500 m vabaltujumises.

Thomas hakkas möödunud aasta lõpus kütma kirgi, kui püstitas järjepanu ülikooliujumise rekordeid. Et naiste seas võistlema hakata, pidi Thomas läbima hormoonravi, millega pärsitakse testosterooni hulka organismis.

Paljudele jäi Thomase võistlemine naiste konkurentsis aga arusaamatu. Näiteks 30-aastase staažiga ujumiskohtunik Cynthia Millen pani protesti märgiks ameti maha. «Ütlesin oma kolleegidele, et ma ei saa enam olla osaline spordialal, kus bioloogilised mehed lubatakse naistega võistlema. See hävitab kogu ausa mängu,» lausus Millen Washington Timesile.

«Kehad ujuvad kehade vastu,» teatas aga Thomas, kui kuulis Milleni protestiaktsioonist. Staažikas ujumiskohtunik sellega ei nõustu. Tema sõnul ujuvad mehed 12 protsenti kiiremini kui naised, lisaks on meestel suurem kopsumaht.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles