Positiivse dopinguproovi andnud Valijeva astub taas jääle (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kamila Valijeva Tallinnas toimunud EMil, kus ta krooniti Euroopa meistriks.
Kamila Valijeva Tallinnas toimunud EMil, kus ta krooniti Euroopa meistriks. Foto: Eero Vabamägi

Pekingi taliolümpia ajal dopinguskandaali sattunud iluuisutaja Kamila Valijeva juhtumi asjus pole jätkuvalt ühegi otsuseni jõutud, kuid venelanna kavatseb nädalavahetusel sellest hoolimata jääle tulla. 

Nimelt on 15-aastane Valijeva ennast üles andnud Saranskis toimuvaks võistluseks, mis on venelaste aseaine samal ajal toimuvaks MMiks, kuhu nende sportlasi Ukrainas toimuva sõja tõttu ei lasta. 

Valijeva kuulus Pekingi olümpial kuldmedali võitnud Venemaa olümpiakomitee sportlaste koondisesse võistkonnavõistlusel, kuid vahetult pärast võistlust tuli avalikuks, et venelanna detsembris antud dopinguproov osutus positiivseks.

Seejärel puhkes suur skandaal ning kuna esimese hooga määrati talle ajutine võistluskeeld, oli vahepeal õhus variant, et venelannal tulebki olümpia lihtsalt pooleli jätta. 

Kiirkorras kogunenud spordikohtu (CAS) komisjon leidis aga, et juriidilist alust Valijevale – ta on oma vanuse tõttu nn kaitstud sportlane – ajutise võistluskeelu määramiseks pole ning venelanna sai üksiksõidus ikkagi jääle tulla. 

Kuigi lühikava tal õnnestus, siis vabakavas eksis neiu juba korduvalt. Oma etteaste eest teenis ta kõigest 141,93 punkti (tippmark 185,29) ning kokkuvõttes jäi ta esimesena pjedestaalilt välja.

Kuna ajutist võistluskeeldu Valijeval pole, on tal võimalik ka sel nädalavahetusel Saranskis jääle tulla. Küll ei tähenda see, et kõnealune dopingukaasus – Valijeva proovist leiti trimetasidiini jälgi – oleks mingigi lahenduse leidnud.

Ka CASi vastav komisjon rõhutas oma otsuses, et nemad hindasid ainult ajutise võistluskeelu küsimust ning ülejäänud küsimused ootavad jätkuvalt vastuseid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles