Relva haaranud Ukraina tipptennisist: Vene väed lihtsalt tapavad ja vägistavad inimesi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Sergi Stahovskõi hoidmas reketi asemel relva.
Sergi Stahovskõi hoidmas reketi asemel relva. Foto: Twitter @Klein_Tho

Omal ajal neli ATP-turniiri võitnud ning maailma edetabelis 31. kohta hoidnud Ukraina tennisist Sergi Stahovskõi on praegu üks teiste seas, kes laigulises vormis kodumaad Vene vägede eest kaitseb.  

Sõja puhkemise hetkel viibis Ungaris elav 36-aastane tennisetäht perega Dubais puhkusereisil, kuid uudisest kuuldes otsustas Sahovskõi jätta oma kolm last ja abikaasa ning liituda Ukraina armeega.

«Ma olen siin sündinud, siia on maetud mu vanavanemad ja ma tahaksin, et mul oleks ajalugu, mida oma lastele rääkida. Keegi siin ei taha, et Venemaa neid vabastaks. Nad on juba vabad, neil on demokraatia,» põhjendas ta sõja alguspäevil CNNile antud intervjuus oma otsust.

Nüüd andis alles jaanuaris reketi varna riputanud ukrainlane järgmise pikema usutluse, sedapuhku Frankfurt Allgemainele, kus tutvustas oma päevaplaani Kiievi valvajana. 

«Meie ülesandeks on kontrollida, et Venemaa agendid ja diversandid ei laamendaks ega murraks poodidesse sisse. Tegutseme kolme- kuni viieliikmelistes gruppides ja meil kõigil on oma piirkonnad, mida valvame. Meil on kahetunnised vahetused, millele järgneb kuus tundi puhkust. Ja niimoodi ööpäev ringi.»

Kuigi mehe otsus abikaasa ja lapsed maha jätta ning sõtta minna ei tulnud lihtsalt, oli see tema sõnul ainuvõimalik käik. «Kui sa kuuled [Vladimir] Putinit ütlemas, et Ukraina pole kunagi eksisteerinud ja see riik on Nõukogude Liidu ja [Vladimir] Lenini looming. Et Ukrainal pole ajalugu... seda kuuldes mõistadki, et kui Ukraina selle sõja kaotab, siis meid lihtsalt kustutataksegi ajaloost. Me sisuliselt kaome maamunalt. Sellega aga ei saa leppida!» lausus ta.

«Oleme ülimalt motiveeritud, kuid ühtlasi ka vihased ning valmis kättemaksuks. See, mida Vene väed tsiviilisikutele teevad... nad lihtsalt tapavad perekondi ja vägistavad inimesi,» ei hoidnud Stahovskõi ennast tagasi. 

Tema enda perekond viibib praegu Budapestis ning nendega on kõik hästi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles