Taasiseseisvunud Leedu esimene naissoost olümpiavõitja annetas oma kuldmedali Ukraina toetuseks

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė Foto: Leedu Olümpiakomitee

Esimese naissportlasena taasiseseisvunud Leedule olümpiakulla toonud praegune olümpiakomitee president Daina Gudzinevičiūtė annetas oma 2000. aasta Sydney olümpiamedali Ukraina toetuseks. 

Gudzinevičiūtė andis oma kaevikraja kuldmedali üle heategevusorganisatsioonile StrongTogether, kes aitab sõjakonfliktis kannatada saanud ukrainlasi.

«Sport ja olümpialiikumine sümboliseerivad rahu ja maailma ühtsust. See, mida Ukraina riik ja sealsed inimesed praegu tundma peavad, on midagi hoomamatut ja üdini valus. Meie toetame igakülgselt Ukraina inimesi, sportlasi ja kogu olümpiakogukonda. Teeme kõik endast oleneva, et neid aidata ja minu olümpiamedal olgu selle žestiks. Aitame neid selles hirmsas sõjas,» vahendab eurolympic leedulanna sõnu.

Tõsi, Gudzinevičiūtė olümpiamedalit ei vahetata ümber rahaks, vaid see oli sümboolne meene organisatsioonile, mis on andnud seni suurima rahalise panuse Ukraina elanike aitamiseks.

Sydney olümpiakuld pole Gudzinevičiūtė ainus autasu. Oma pika karjääri jooksul teenis ta ka MM-kulla ja hõbeda, lisaks on tal täiskomplekt medaleid ette näidata ka EMidelt.

Gudzinevičiūtė kaevikraja kuldmedal oli Leedu naissportlaste esimene olümpiakuld, mis teenitud kolla-rohe-punase trikoloori all. Nõukogude liidu perioodil tuli esimese leedulannana olümpiavõitjaks Aldona Nenėnienė-Česaitytė, kes kuulus 1976. aasta Montreali mängudel suurriigi veepallinaiskonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles