Väliskorvpallurid tahavad Venemaalt vabaks pääseda, mõnigi klubi aga kohtleb neid kui pantvange

Ville Arike
, ajakirjanik
Copy
Kaasani Unicsi meeskond ei mängi enam sugugi samas koosseisus, nagu sel detsembrikuus tehtud pildil on.
Kaasani Unicsi meeskond ei mängi enam sugugi samas koosseisus, nagu sel detsembrikuus tehtud pildil on. Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Scanpix

Ukraina sõja algusest täitus viis nädalat ning päevast, mil Venemaa korvpalliklubidel ja koondistel ei lubatud enam rahvusvahelistel võistlustel osaleda, veidi vähem. Kolm nädalat on möödas ajast, mil rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA teatas, et Venemaa klubide välismaised mängijad ja treenerid võivad ajutiselt peatada oma lepingu. Kuid korvpallurid on siiani kui pantvangid. Miks?

Teema võttis luubi alla portaal BasketNews. Venemaa klubid on kõigist eurosarjadest eemaldatud, kuid tehnilises plaanis pole korvpalluritel võimalik kohaldada vääramatu jõu (force majeure) klauslit, mis lõpetaks nende lepingud automaatselt. Venemaa klubid jätkavad mängimist VTB Ühisliigas. Lisaks ütleb Venemaa, et Ukrainas pole sõda, vaid seal toimub «sõjaline erioperatsioon».

Mitmed välismängijad on viimastel nädalatel näinud kõvasti vaeva, et saada Venemaa klubidelt ühe tähtsa dokumendi. Seda nimetatakse vabastuskirjaks (ingl k letter of clearance), mis lubab liikuda mõnda teise klubisse. Kui korvpalliarbitraaž (BAT) otsustaks, et tegemist oleks vääramatu jõu olukorraga, seoks see paljude tippmängijate käed lahti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles