Omal ajal Venemaa koondises kirgi kütnud olümpiavõitja lõpetas teist korda karjääri

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Jevgeni Dementjev 2005. aasta Saku Suverullil.
Jevgeni Dementjev 2005. aasta Saku Suverullil. Foto: Lauri Kulpsoo

Torino olümpiamängudel suusavahetusega sõidus kuldmedali võitnud venelane Jevgeni Dementjev otsustas 39-aastaselt karjääri teist korda lõpetada.

Esimest korda kuulus Dementjev MK-sarjas Venemaa koondisesse 2003. aastal. Kokku osales ta 105 individuaalsel MK-etapil. Tõsi, viimati küll 2016. aastal. Oma viimase etteaste tegi ta Venemaa meistrivõistlustel, kus saavutas 15 km klassikasõidus 86. koha. Kaotust võitjale Aleksandr Bolšunovile kogunes kuus minutit.

Lisaks suusavahetusega sõidu olümpiakullale õnnestus Dementjevil Torinost võita 50 km vabatehnikasõidu hõbemedal. Maailmameistrivõistlustelt võitis ta Venemaa koondisega teatesõidus hõbeda (2007) ja pronksi (2005).

Nikolai Pankratov (vasakul) ja Jevgeni Dementjev Otepää MK-etapi eel. 
Nikolai Pankratov (vasakul) ja Jevgeni Dementjev Otepää MK-etapi eel. Foto: Ove Maidla

See on teine kord, mil Dementjev karjääri lõpetamisest teatab. Esimest korda tegi ta seda 2009. aastal, kui jäi Tour de Skil vahele EPO tarvitamisega. Dementjev ei palunud isegi enda B-proovi kontrollida, vaid teatas kohe karjääri lõpetamisest.

Kirg suusatamise vastu jäi aga alles ning ta võttis eesmärgiks pääseda 2015. aasta MMil Venemaa koondisesse, kuid ebaõnnestus. Nii jätkas ta suusatamist peamiselt kodustel jõuproovidel ja suusamaratonisarjades.

Dementjev suutis raksu minna ka Venemaa suusaliidu presidendi Jelena Välbega. Nimelt lõi ta suusariiete brändi ning hakkas varustama teiste seas venelast Sergei Ustjugovit.

«Ma ei ole Ustjugovi valikuga nõus. Ta on seotud sportlasega, kes sai dopingu pärast karistada. Aga Sergei ei pane seda tähele või siis ei taha panna. Lisaks on väga kummaline, et palju võitnud sportlane reklaamib oma kolleegi,» lausus Välbe aastate eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles