Üks viimaseid neutraalseid uksi virutati Venemaa sportlaste ees samamoodi kinni

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Rulasport. Pilt on illustratiivne.
Rulasport. Pilt on illustratiivne. Foto: Ben Curtis

Venemaa ja Valgevene rulasportlased said veel kuni aprillini rahvusvahelistel võistlustel neutraalse lipu all võistelda, kuid eile kogunenud Maailma Rulaliidu (WS) ninamehed otsustasid selle võimaluse atleetidelt nüüd ära võtta. 

Meenutagem, et rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) teatas neli päeva pärast Venemaa invasiooni algust, et Venemaa ja Valgevene on rikkunud olümpiarahu – sel ajal olid algamas paraolümpiamängud – ning soovitas spordialaliitudel rakendada karme sanktsioone.

Nende all peeti silmas Venemaa ja Valgevene sportlastel rahvusvahelistel võistlustel osalemise keelamist, kuid oma teates lisati, et kui see pole organisatsioonilistel või juriidilistel põhjustel võimalik, tuleks nad liigitada neutraalseteks atleetideks, kes ei saaks võistelda oma riigi lipu all.

Riburadapidi hakkasidki erinevad maailma spordialaliidud venelastele ja valgevenelastele n-ö vetosid peale panema, kuid jäid mõned üksikud olümpiaalad, kus sportlased said siiski neutraalsena võistelda. Lisaks rulaspordile kuulusid nende hulka näiteks jalgrattasport, judo ja tennis. 

Nüüd löödi neutraalsuse uks rulamaailma poolt aga kinni, lisaks andis WS teada, et ei kavatse Venemaal ja Valgevenes korraldada sel aastal ühtegi võistlust.

Mis puudutab eespool välja toodud teisi alasid, siis näiteks tennises ja rattaspordis on sealsete koondiste ja võistkondade esindamine siiski välistatud. Puutumata on lihtsalt individuaalsed sportlased, kel tuleb aga igal juhul võistelda neutraalsena.

Ka judo puhul ei tähenda täieliku keelu puudumine, et sealsetel võistlustel venelasi näeks. Nimelt teatas Venemaa alaliit märtsi keskel, et nemad turvakaalutlustel – nimelt kardetakse oma sportlaste turvalisuse pärast – atleete enam rahvusvahelistele võistlustele ei saada.

Omaette küsimus on ikkagi, miks Maailma Judoföderatsioon vastavat sammu astunud pole...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles