Ebavõrdsust soodustavad reeglid ohustavad ennekõike tüdrukute ja naiste sporti (2)

Priit Pullerits
Copy
Caster Semenya Lõuna-Aafrika Vabariigist on naiste 800 meetri jooksu kahekordne olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister ning ta on hermafrodiit ehk mõlemasooline inimene.
Caster Semenya Lõuna-Aafrika Vabariigist on naiste 800 meetri jooksu kahekordne olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister ning ta on hermafrodiit ehk mõlemasooline inimene. Foto: SAEED KHAN/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on töötanud välja soovitused, mille alusel kaasata võistlustele transsoolisi ja samuti selliseid sportlasi, kes ei liigitu organismi arengu või geneetika tõttu üheselt meheks või naiseks, kuid kriitikute sõnul võib soovituste sisu tekitada olukorra, kus edaspidi hakkab igaüks oma suva järgi otsustama, millise soo esindajana ta stardib.

Seni kehtis ROKi seitse aastat tagasi kehtestatud reegel, et neil, kes tahavad osaleda naiste klassis, peab testosterooni tase jääma 12 kuu jooksul enne võistlust alla 10 nanomooli liitri vere kohta.

Aga pärast Pekingi taliolümpiat tuleb ROKi soovitusel hakata lähtuma tõdemusest, et puudub teaduslik üksmeel, mil määral mõjutab testosterooni tase ühel või teisel alal saavutusvõimet. Ja kuni seda konsensust ei ole, ei saa ka eeldada, millal tekiks kõrgemast testosterooni tasemest kellelgi eelis, kirjutab ROK oma soovitustes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles