Eesti võtab Ukraina võrkpallurid oma hoole alla

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Ukraina võrkpalli järelkasv saab ajutist ulualust nii Eestist, Lätist, Tšehhist, Poolast kui ka Itaaliast.
Ukraina võrkpalli järelkasv saab ajutist ulualust nii Eestist, Lätist, Tšehhist, Poolast kui ka Itaaliast. Foto: Ukraina võrkpalliliit

Eesti võrkpalliliit kogub juba nädal aega raha, et tuua 40 päevaks siia Ukraina meesjuunioride koondis. Kuigi vajaminevast summast – 25 000 eurost – on heasüdamlike inimeste abiga koos praegu napp kolmandik, kinnitab alaliidu president Hanno Pevkur, et projekt viiakse igal juhul ellu. «Mina olen kinnitanud Ukraina alaliidule, et meie neid hätta ei jäta ja toome igal juhul siia ja aitame neil selle õuduse üle elada.»

Ukraina võrkpalli või õigemini kogu spordi rahakraanid keerati sõrmenipsust kinni 24. veebruari varahommikul, kui Vene väed üle piiri tungisid. Sellest hetkest alates on sealsed vollejuhid näinud ränka vaeva, et oma koondislasi sõjakolletest päästa, kuid mõeldakse ka sellele, kuidas armastatud ala edaspidigi elujõulisena hoida.

Selleks pöördus Ukraina alaliit märtsi alguses teiste Euroopa volleliitude poole, uurimaks, kas keegi on valmis nende noortekoondisi ajutiselt enda hõlma alla võtma. Palve ei läinud kurtidele kõrvadele, peale Eesti ulatasid abikäe veel Läti, Tšehhi, Poola ja Itaalia.

Pevkuri jaoks, kes oli üks eestvedajatest ka Venemaalt MMil korraldusõiguse äravõtmise küsimuses, siin pikka mõtlemist polnud. Kui abi küsitakse, tuleb seda võimaluste piires ka anda!

«Meie eesmärk on neid 40 päevaks sõjakolletest päästa ja ühes lätlastega oleme kokku leppinud, et nemad võtavad enda hoole alla U18-koondise ning meie siis järgmise vanuserühma, 19–21-aastased,» selgitab ta.

Projekti tarbeks kogub võrkpalliliit Piletikeskuse abiga ka annetusi ning praeguseks on kogunenud veidi alla 7000 euro.

  • Noori Ukraina võrkpallureid on võimalik toetada SIIN.
     
  • Annetada saab kas 5, 10 või 50 eurot. 
     
  • Kui kellelgi on valmisolek suurem summa annetada, palume ühendust võtta võrkpalliliidu peasekretäri Helen Veermäega helen@volley.ee

Praeguste plaanide järgi minnakse ukrainlastele Poola piirile vastu 10. aprillil, pärast mida toimetatakse nad Käärikule, kus nad siis järgmised poolteist kuud elavad-söövad-treenivad. Kogu projekti eelarve on Pevkuri sõnul 25 000 eurot, kuid mõnes mõttes on tegemist hindamatu abiga. «Meie ülesanne on lihtsalt aidata neil sportlikus mõttes ellu jääda, et Ukraina võrkpall ära ei kaoks,» sõnab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles