Venelased kaitsevad oma iluuisutamise süsteemi, muu maailm aga tõstaks vanusepiiri ja nudiks neljakordseid hüppeid

Ville Arike
, ajakirjanik
Copy
15-aastane venelanna Kamila Valijeva valitses naiste üksiksõitu terve hooaja, kuid Pekingi olümpial lahvatanud dopinguskandaali järel näitas, et temagi on laps ja lihtsurelik - 4. koht.
15-aastane venelanna Kamila Valijeva valitses naiste üksiksõitu terve hooaja, kuid Pekingi olümpial lahvatanud dopinguskandaali järel näitas, et temagi on laps ja lihtsurelik - 4. koht. Foto: Eero Vabamägi

Pekingi taliolümpia lõppes juba poolteist kuud tagasi, kuid maailma meedias ei vaibu iluuisutamise naiste üksiksõidu ümber möllavad kired. Teemaks jätkuvalt liiga noorte (Vene) uisutajate ning neljakordsete hüpete võidukäik – selle kombinatsiooni vastu kostub üha enam hääli.

«Kamila Valijeva juhtum Pekingis näitas nii iluuisutamise kui ka noorte uisutajate inimliku poole probleeme,» alustas suurt lugu Soome ajaleht Ilta-Sanomat. Teatavasti avalikustati pärast Venemaa koondise esikohta võistkonnavõistlusel, et Valijeva oli juba detsembris andnud positiivse dopinguproovi. Sellega seotud uurimine jätkuvalt käib ning tulemused võivad minna muutmisele.

2009. aasta Euroopa meister Laura Lepistö nentis Ilta-Sanomates, et Pekingis võistelnud venelannad ohverdasid olumpiale jõudmise nimel absoluutselt kõik. Ta kritiseeris Venemaa uisutajate ettevalmistamise süsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles