F1-tiim maksab kodus olemise eest kõrget hinda

Karl-Joosep Küngas
Copy
Valtteri Bottas (esiplaanil) on tänavu Alfa Romeo esisõitja.
Valtteri Bottas (esiplaanil) on tänavu Alfa Romeo esisõitja. Foto: Hasan Bratic/SIPA/Scanpix

F1-s on alates möödunud hooajast reeglitega määratud eelarvelimiit, mis paikneb tänavu 140 miljoni dollari peal. See tähendab, et iga sent on sisuliselt arvel ning ühel meeskonnal võrreldes konkurentidega veel lisakoormus.

Jutt käib Alfa Romeo meeskonnast, mis kuulub Sauber Motospordile. Selle tehas paikneb Šveitsis Hanwilis. Kui võiks arvata, et hooaja algus on toonud meeskonnale palju rõõmu ja Šveitsis pidustused käivad, siis nõnda kindlasti pole. Pidustusteks lihtsalt ei jätku vahendeid.

«Olete te kunagi Šveitsis restoranis käinud? Võib öelda, et meie eelarve on võrreldes teistes riikides paiknevate tiimidega oluliselt väiksem,» lausus Motorsport-Magazinile Alfa Romeo tehniline direktor Jan Monchaux.

Šveitsis baseeruv meeskond peab maksma oluliselt rohkem enda töötajatele palka kui näiteks Itaalias töötavad Ferrari ja AlphaTauri ning Suurbritannias tegutsevad seitse teist meeskonda.

«Meil on küll kõigil 140 miljonit kasutada, ent töötasude erinevuse tõttu ei saa me konkurentidega võrreldes sama raha autosse panna. Võin julgelt öelda, et paneme autosse 20–30 protsenti vähem kui mõnes teises riigis vormelit arendades,» lisas Monchaux.

«Mõistagi teeb see olukorra keerulisemaks, ent see on kodus olemise hind.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles