Maradona «Jumala käe värava» särk pannakse miljonite eest müüki

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Diego Maradona löömas käega Inglismaale väravat.
Diego Maradona löömas käega Inglismaale väravat. Foto: Postimees

Kahe nädala pärast algab internetiavarustes jalgpallimaailma ühe ikoonilisema särgi oksjon, kui vutisõpradel on võimalik soetada endale Diego Maradona hama, mida kandes lõi argentiinlane kurikuulsa «Jumala käe värava». 

Tegemist on siis särgiga, mida Maradona kandis 1986. aasta MMi veerandfinaalis Inglismaa vastu, kui ta käega Argentina eest värava virutas. Kuigi paljud nägid vutivirtuoosi pettuse kohe läbi, siis kohtunikud seda ei silmanud ning nõnda jäigi värav jõusse.

Pärast kohtumist lausus 2020. aasta novembris 60-aastaselt surnud Maradona, et värav löödi veidi tema enda pea ja veidi jumala käe läbi. Sealt siis ka «Jumala käe värava» nimetus.

Viimased 18 aastat on kõnealune sini-helesinine särk – mitte tavapärane sini-valge-triibuline(!) – olnud huvilistele vaatamiseks Manchesteris asuvas jalgpallimuuseumis (National Football Museum), kuid selle omanik on endine Inglismaa koondislane Steve Hodge, kes pärast kohtumist argentiinlasega kehakatteid vahetas. Nüüd otsustas ta aga särgi müüki panna. 

Särgi oksjon algab 20. aprillil ja saab oma lõpplahenduse 4. mail. Sothebys oksjonimaja hinnangul võiks särgi hind küündida kuni 7,2 miljoni euroni. Kui nõnda ka läheks, purustaks see senise särgirekordi. 2019. aastal osteti pesapallur Babe Ruthi hooaegadel 1928–30 kantud särk 5,2 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles