AMETLIK Jalgpalli MM toimub ilma Venemaata

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jalgpalli MM ja Venemaa - neid saab küll lahuta.
Jalgpalli MM ja Venemaa - neid saab küll lahuta. Foto: Roman Kruchinin

Rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS) andis teada, et Venemaa jalgpalliliit on võtnud tagasi apellatsiooni rahvusvahelise alaliidu FIFA suhtes, mis tähendab, et tänavu novembris Kataris toimuv MM peetakse ilma venelasteta. 

Venemaa meeste koondis pidanuks esialgu märtsi keskel minema MMi kvalifikatsiooni play-off'is vastamisi Poolaga ning seejärel finaalis kas Tšehhi või Rootsiga. Pärast seda, kui president Vladimir Putin alustas Ukrainas sõda, teatasid aga kõik oponendid üksmeelselt, et nemad keelduvad venelaste vastu väljakule astumast.

Veidi pärast seda andis FIFA teada ka Venemaa kõrvaldamisest rahvusvaheliselt areenilt, mis tähendas, et nende koondis eemaldati automaatselt MMi kvalifikatsioonist. 

Selle peale esitas Venemaa alaliit CASi kaebuse, mis nüüd aga tagasi võeti. Küll jätsid venelased spordiarbitraaži sisse oma teise protesti Euroopa alaliidu suhtes. Nimelt eemaldas ka UEFA 28. veebruaril Venemaa ja Valgevene koondised ja klubid rahvusvahelistelt võistlustelt.

Venelaste eemalejäämine jalgpalli MMilt pole midagi erakordset. Näiteks ei õnnestunud meie idanaabril tiitlivõistlusele kvalifitseeruda 1998., 2006. ja 2010. aastal. Isegi kui nad on pärast Nõukogude Liidu lagunemist MMile peale saanud, siis üldjuhul on jäädud alagruppi pidama. Ainsana õnnestus venelastel sealt edasi lipsata 2018. aasta kodusel MMil, kui lõpuks jõuti veerandfinaali. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles