Miljardite eest inseneritarkust väikesel maa-alal: miks asuvad paljud F1-tiimid vaid 80 km raadiuses?

Karl Mihkel Eller
Copy
Silverstone'i ringrada on Inglismaa autospordi koduks. Foto eelmise aasta etapist, pildil Red Bulli, Williamsi ja Haasi vormelid, mille tehased asuvad samuti Inglismaal.
Silverstone'i ringrada on Inglismaa autospordi koduks. Foto eelmise aasta etapist, pildil Red Bulli, Williamsi ja Haasi vormelid, mille tehased asuvad samuti Inglismaal. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Vormel-1 on üks globaalsemaid spordisarju. Igal hooajal võtavad teineteisega mõõtu 20 sõitjat kümnest meeskonnast ning sõidavad etappidel üle maailma, Prantsusmaast Mehhikoni ja USAst Hiinani. Esindatud on tiimid Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Austriast, aga hoolimata oma mastaapsusest asuvad kümnest meeskonnast koguni seitsme baasid sisuliselt 80 km raadiuses.

Kuigi Mercedes pärineb Saksamaalt, Red Bull Austriast ja Alpine ehk Renault Prantsusmaalt, siis tegelikult ei asu nende F1-tiimide peakorterid n-ö sünniriigis. Nad kannavad küll oma päritolumaade lippe, kuid tegelikult pesitsevad Inglismaal. Koos põliste saareriigi meeskondade McLareni, Williamsi ja Aston Martiniga moodustavad nad enam kui poole F1 meeskondadest, suure osa oma tegevusest on Inglismaale toonud ka USA meeskond Haas.

Aga miks on nii suur hulk meeskondi koondunud niivõrd väiksele maa-alale? Inglismaal on rikas võidusõiduajalugu. Riik olnud koduks paljudele autospordi algusaegadel viljeletud võistlustele, seal peeti juba 1902. aastal võidusõite kõvakattega teedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles