Jalgpallimäng võib tänavusel MMil olla harjumuspärasest pikem

Siim Kaasik
, reporter
Copy
2018. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste poolfinaali Horvaatia ja Inglismaa vahel.
2018. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste poolfinaali Horvaatia ja Inglismaa vahel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Aasta lõpus Kataris peetavate jalgpalli maailmameistrivõistluste matšid võivad kesta kauem kui 90 minutit.

Eelmisel kuul kohtusid FIFA president Gianni Infantino ja kohtunike pealik Pierluigi Collina, et arutada, kuidas tõsta MM-finaalturniiril peetavate mängude kvaliteeti. Teadupärast mängitakse jalgpalli jooksva ajaga ehk kuigi matš kestab 90 minutit, on pall tegelikult mängus oluliselt lühemat aega.

Näiteks 2001. aastal tehtud uuringu järgi oli Itaalia kõrgliiga matšides pall mängus 63,2 protsenti mänguajast ehk veidi alla tunni.

Ühe võimaliku lahendusena kaalutakse kohtunikele anda juhised lisamaks mängule rohkem üleminuteid. Üldiselt lisavad kohtunikud teisele poolajale kolm kuni viis üleminutit. Mõistagi on ka selliseid jalgpallikohtumisi, kus lisaminuteid tuleb rohkem, kuid see juhtub üldiselt siis, kui mängus on toimunud pikem seisak.

Infantino idee kohaselt võiks lisaaega lisada selliselt, et matšide pikkus oleks 100 minuti lähedal. Peamine murekoht on aga selles, kuidas uut lähenemist reguleerida. Järgmisel paaril kuul seda teemat arutataksegi.

FIFA eesmärk oleks kasvatada aktiivset mänguaega ning vältida, et mängijad vigade, nurgalöökide või vahetuste puhul aega raiskaks. Infantino loodab, et rohkem lisaaega tähendab vähem seisakuid. Sest kui mõni mängija otsustab aega raisata, on kohtunikul varasemast suurem voli mängule üleminuteid lisada.

Samuti arutatakse uue tehnoloogia kasutuselevõttu. Täpsemalt on tegu pooleldi automatiseeritud suluseisu tehnoloogiaga, mida katsetati 2021. aasta Araabia meistrivõistlustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles