Bolšunovil lubati olümpiahooaja eel kasutada keelatud ainet

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Aleksandr Bolšunov.
Aleksandr Bolšunov. Foto: Roni Rekomaa via www.imago-images.de/SCANPIX

Pekingi taliolümpial murdmaasuusatamise medalilaua põhimõtteliselt puhtaks löönud Aleksandr Bolšunovile tehti sügisel oluline erand.

Olümpiahooaja eel oli palju juttu Bolšunovi tervisest. Ta vajas hambaprobleemide tõttu septembris-oktoobris kaht lõikust. Venemaa leerist tuli vahepeal isegi vihjeid, et mured võivad ettevalmistusse jätta liiga suure augu.

Kokkuvõttes läks pigem vastupidi. Bolšunov jäi küll MK-sarja esikohata, ent noppis veebruaris olümpialt kolm kulda, hõbeda ja pronksi. Tagantjärele selgub, et päris kummeliteega suusaässa ei ravitud.

«Sašal oli probleeme hambaga. Operatsiooniks läks tarvis üht preparaati. Arstid ütlesid, et kuna võistlushooaeg on veel kaugel, siis pole eriluba tarvis. Aga hankisime selle ikka. Saša tahtis riske vältida,» kinnitas Venemaa suusaliidu juht Jelena Välbe kodumaa meediale, et Bolšunovil lubati erandkorras kasutada muidu dopingulisti kuuluvat ainet.

Millega oli täpsemalt tegemist, jäi saladuseks. 

Säärased erandid pole aga sugugi haruldased. Rahvusvaheline antidoping (WADA) lihtsalt ei räägi neist avalikult. Küll aga teevad seda mõnikord sportlased ise. Sageli on erisused seotud astmaga.

Samas on Välbe varasemalt ise norralasi sarnase asja eest kritiseerinud. «Arvan, et erandi tegemine on sama, mis dopingu lubamine. Minu arvates on enamik endale haiguse välja mõelnud, et sellest kasu lõigata,» ütles ta 2019. aastal Ilta-Sanomatile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles