FOTOD Kahekordse olümpiavõitja korraldatud iluuisusõu Donbassis kukkus haledalt läbi

Postimees Sport
Copy
Jevgeni Pljuštšenko.
Jevgeni Pljuštšenko. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / REUTERS / Scanpix

Iluuistamise legend Jevgeni Pljuštšenko sai keset sõda Donetskis korraldatud sõuga korralikult vastu näppe.

Pärast 24. veebruari sissetungi Ukrainasse on Venemaa ja Valgevene sportlased minema löödud väga paljudelt spordialadelt. Nõnda ka iluuisutamisest. Seetõttu arvas kahekordne olümpiavõitja Pljuštšenko, et «omad» vääriksid n-ö pidu.

39-aastane ekssportlane kutsus Donetski kohale mitmed Venemaa ja Valgevene kuulsad uisutajad. Erinevate meediakanalite andmetel kujunes sõust aga korralik farss.

«Venemaa sportlased on propagandaga harjunud, aga Pljuštšenko sõu kummalisusest andis tunnistust osaliste reaktsioon. Häbi tundnud uisutajad isegi ei teadnud, kas peaks jääle minema. Lõpuks pidi Venemaa uisuliidu tegevjuht Aleksandr Kogan selleks üleskutse tegema. Sõu algas umbes 45-minutilise hilinemisega,» kirjutab Tšehhi portaal Blesk.

Kuigi uisupeo eel ja ajal öeldi, et poliitika ja sport tuleb lahus hoida, siis üritus ainult esimesest nõretaski. Kõnekad olid juba sõu piletid, kus ilutses sõjasümbol «Z» ja read: «Rahu eest! Venemaa eest! Tuleviku eest!»

Pljuštšenko on tuline Putini toetaja, tema sõu seda ka rõhutas. Donetski poliitik Nikolai Vorobjov pidas kõne, kus tõi välja ühtehoidvuse tähtsuse ning kiitis Venemaa sõjaväelasi, kes väidetavalt riskivad Ukrainas eluga, et aidata kohalikke inimesi paremale elujärjele.

Õnneks ei tulnud sugugi kõik sellega kaasa. Mitmed uisutajad keeldusidki lõpuks jääle tulemast. Need, kes osalesid, olid segaduses ja õigustasid end hiljem sotsiaalmeedias.

«Tahtsin väga uskuda, et sport ei käi poliitikaga kokku, aga tänane näitas midagi muud. Armastan iluuisutamist, tahan käia võistlustel, olla osa sõust – elan selle nimel. Aga ma ei taha, et sportlasi kasutataks ühelgi viisil ära manipuleerimiseks ja mõjutamiseks. Olen täiesti segaduses,» kirjutas näiteks 2015. aasta maailmameister Jelizaveta Tuktamõševa. 

Ent ta polnud kaugeltki ainus.

Vaata sotsiaalmeedias levivaid fotosid Pljuštšenko sõult:

Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Ürituse järel saadeti viitega Pljuštšenkole ka Twitteris hulganisti Ukraina sõjakoledustega pilte ja videoid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles