Serblaste ja Žalgirise Ukraina-teemalises sõnasõjas valati õli tulle (1)

Karl Mihkel Eller
Copy
Serbia mängijad keeldusid 3. aprillil hoidmaks Ukraina toetuseks mõeldud plakatit.
Serbia mängijad keeldusid 3. aprillil hoidmaks Ukraina toetuseks mõeldud plakatit. Foto: Kuvatõmmis

Korvpalli Euroliiga neljameeskonna finaalturniir toimub sel kevadel Belgradis ning sealse võistluse korralduskomitee president ja Euroliiga treenerite nõukogu tegevdirektor Goran Sasic pöördus avaliku kirjaga Kaunase Žalgirise tegevjuhi Paulius Motiejunase poole. Serblane süüdistas leedulast kaotustest kubiseva hooaja muutmist poliitiliseks kampaaniaks.

Žalgirise tegevjuht seadis kahtluse alla Euroliiga turniiri korralduse Serbia pealinnas Belgradis. Motiejunas põhjendas oma seisukohta, mainides Serbiat pigem pooldavat seisukohta Venemaa sissetungi osas Ukrainasse.

«Olles leedukas ja vaadates sõjapilte, on Belgrad ürituse korraldamiseks vale koht. Vale aeg sinna minna, aga otsus tehti varem ja seda pole võimalik muuta,» ütles Motiejunas.

Sasic kirjutas pika avaliku kirja, milles süüdistab ühtlasi Žalgirist, et nad on end rakendanud poliitilise kampaania vankri ette. «Serblasena näen sõja laiemat pilti vaadates, et olete muutnud kaotuste hooaja poliitiliseks kampaaniaks. Olen alati olnud poliitika ja spordi segamise vastu, sest poliitika lahutab ja sport liidab.

Ma ei mäleta, et oleksite näidanud üles sellist solidaarsust, kui NATO 1999. aastal minu riiki pommitas, ega ka siis, kui NATO tungis Liibüasse, Iraaki, Afganistani ja veel mitmekümnesse riiki,» teatas Sasic.

Euroliiga Final Four on kavas Belgradis 19.-21. maini.

3. aprillil Kaunases toimunud Euroliiga kohtumises ei ühinenud Belgradi Crvena zvezda klubi mängijad toetuavaldusega Ukrainale. Alates 24. veebruarist, mil Venemaa tungis Ukrainasse ning alustas seal sõda on Žalgiris teinudenne igat mängu ühispildi ja hoiavad endi käes plakatit «Stop War» (Peatage sõda - eestikeeles).

Kaugeltki kõik meeskonnad pole Euroliigas sellisel arvamusel, et seda plakatit peaks kasutama. Nõnda jätsid Crvena Zvezda mängumehed loosungi hoidmise ainult Žalgirise meeste ja kohtunike hoida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles