Šveits tahab Venemaa-vastaseid sanktsioone spordimaailmas veelgi karmistada

Karl Mihkel Eller
Copy
Šveitsi lipp ja jäähokimängija. Foto on illustratiivne.
Šveitsi lipp ja jäähokimängija. Foto on illustratiivne. Foto: MARK CRISTINO/EPA/SCANPIX

Šveits nõuab Rahvusvaheliselt olümpiakomiteelt (ROK) Venemaa ja Valgevene ametnike eemaldamist rahvusvaheliste spordialaliitude kõrgeimatelt ametikohtadelt.

Šveitsi spordiminister Viola Amherd saatis vastavasisulise kirja ROKi presidendile Thomas Bachile, kelle organisatsioon asub Šveitsis Lausanne'is. Uudisteagentuuri Keystone-SDA teatel seisab kirjas, et Ukraina olukorda silmas pidades ei piisa enam kahe riigi sportlaste võistlustelt kõrvalejätmisest.

Tavaliselt oma neutraliteediga silma paistnud Šveitsis asub kokku üle 50 rahvusvahelise spordiorganisatsiooni peakontori. Märtsis esitas ligi 30 riigist koosnev rühm deklaratsiooni, milles kutsus rahvusvahelisi spordialaliite võtma vastu tõhusamaid meetmeid Venemaa ja Valgevene sanktsioneerimiseks.

Šveitsi spordiameti kõneisik andis laupäeval mõista, et ROKil on võimu ähvardada kindlast seisukohast eemale hoidvaid alaliite olümpialiikumisest välja viskamisega. Šveitsi olümpiakomitee teada on paljudel spordiametnikel Moskva ja Minski režiimidega tihedamad sidemed kui sportlastel. Seega nõuavad nad sportlastele rakendatud sanktsioonide laiendamist ka ametnikele. ROK pole selles küsimuses veel avaldust teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles