ÜLEVAADE ⟩ Kuidas on sõjale reageerinud Ukraina passi Venemaa vastu vahetanud sportlased? Vaid kahekordne olümpiavõitja on Putini vastu

Postimees Sport
Copy
Tatjana Volosošar 2010. aastal Tallinnas toimunud iluuisutamise Euroopa meistrivõistlustel. Siis esindas ta veel Ukrainat, võistles koos Stanislav Morozoviga ja sai Tallinnas neljanda koha.
Tatjana Volosošar 2010. aastal Tallinnas toimunud iluuisutamise Euroopa meistrivõistlustel. Siis esindas ta veel Ukrainat, võistles koos Stanislav Morozoviga ja sai Tallinnas neljanda koha. Foto: Liis Treimann/Postimees/Scanpix

Aastate jooksul on mitmed Ukraina sportlased võtnud endale Venemaa kodakondsuse. Pärast pea kaks kuud väldanud Venemaa aktiivset sõda Ukrainas on vaid üks neist teatanud, et on president Vladimir Putini teguviisi vastu.

Ukraina portaal Sevodnja tegi ülevaate ukrainlastest, kes on erineval eluperioodil otsustanud võtta Venemaa passi. Neist vaid iluuisutaja Tatjana Volosošar mõistis Putini hukka, kuid näiteks Krimmist pärit maletaja Sergei Karjakin kirjutas sõja esimesel päeval Venemaa presidendile tänukirja.

Volosošar tuli 2014. aastal Sotši talimängudel kahekordseks olümpiavõitjaks. Maksim Trankoviga võideti paarissõit ning Venemaa koondisega võistkonnavõistlus. Tema on portaali andmetel ainus, kes on avalikult olnud Putini vastu.

«Iga terve mõistusega inimene on sõja vastu. Kõik minu lähedased on sündmustest šokis ja rabatud. Praeguses olukorras on vaid üks tõde: rahu on hea, sõda on halb,» kirjutas Volosošar Instagramis.

Maletaja Karjakin läks Venemaale raha taga ajama. Suure Putini fännina kirjutas ta presidendile 25. veebruaril avaliku kirja. «Vägede ülemjuhataja, avaldan teile igakülgselt toetust, et kaitsete Venemaa huve, eemaldate ohud ja teostate rahu. Soovin teile ja meie võidukale armeele kiiret edu,» kirjutas Karjakin veebruaris.

Sevodnja loetleb üles veel hulga erinevate alade esindajaid, näiteks poksijaid, iluvõimlejaid, võrkpallureid, kes pole Venemaa sõda Ukraina vastu hukka mõistnud, kuigi veel mõni aeg tagasi elasid sõtta kistud riigi territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles