Ukraina täht kritiseeris selgrootuid tenniseisasid: ebaõigluse mahavaikija on ründajaga võrdselt süüdi

Copy
Elina Svitolina.
Elina Svitolina. Foto: Geoff Burke/USA Today Sports/Scanpix

Ukraina tennisetäht Elina Svitolina püstitas sotsiaalmeedias õiglase küsimuse: miks pole Venemaa ja Valgevene sportlasi sel alal rahvusvahelistelt võistlustelt kõrvaldatud?

Tema Twitteri-postitus tõukus Wimbledoni turniiri korraldajate otsusest, et Ukraina sõja agressor-riikide tennisiste mõõduvõtule ei lubata. Tegemist oli aga pretsedendiga, sest rahvusvaheline tenniseliit (ITF) ning naiste (WTA) ja meeste (ATP) katusorganisatsioonid pole venelastel ja valgevenelastel võistlemist keelanud.

«Ginetta Sagan sagan ütles kord: «Ebaõigluse mahavaikija on ründajaga võrdselt süüdi (silence in the face of injustice is complicity with the oppressor).» Praegusel hetkel ei saaks see rohkem tõele vastata,» alustas Svitolina (sotsiaalmeedias Monfils) Twitteris.

Järgnes kirjeldus sellest, kui palju halba on venelased 24. veebruaril alanud sõjaga tekitanud. Ta viitas, et sportlased ei pruugi küll selles kõiges süüdi olla, ent nad on avaliku elu tegelased ja mõjutavad üldpilti.

«Nõuame, et WTA, ATP ja ITF küsiksid Venemaa ja Valgevenet esindavatelt mängijatelt järgnevat:

  1. Kas te toetate Venemaa ja Valgevene sissetungi Ukraina territooriumile ja seetõttu alanud sõda?
  2. Kas te toetate Venemaa ja Valgevene sõjaväe tegevust Ukrainas?
  3. Kas te toetate Putini ja Lukašenka režiimi?

Kui võimalik, siis nõuame kõigi Venemaa ja Valgevene sportlaste eemaldamist ning keelustamist kõigil rahvusvahelistelt võistlustelt, nagu tegi Wimbledon. 

Saabub aeg, kui vaikimine tähendab reetmist, ja see aeg on käes,» lõpetas Svitolina.

Tagasi üles