Putin astus dopinguskandaali sattunud Valijeva kaitseks välja

Karl Mihkel Eller
Copy
Vladimir Putin ja Kamila Valijeva.
Vladimir Putin ja Kamila Valijeva. Foto: Mikhail KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin korraldas teisipäeval Kremlis vastuvõtu Pekingi olümpiamängudelt medaleid võitnud sportlastele. Nende seas oli ka täna 16. sünnipäeva tähistanud iluuisutaja Kamila Valijeva, kes sattus olümpiamängude alguses dopinguskandaali. Nüüd astus noore sportlase kaitseks välja ka Putin isiklikult.

«Sellist täiuslikkust ei saa saavutada ebaausalt, lisaainete ja manipulatsioonidega. Teame väga hästi, et sellised ained pole iluuisutamises vajalikud,» ütles Putin oma kõnes.

Putin kritiseeris ka Venemaa ja Valgevene sportlaste eemale jätmist paraolümpiamängudelt. Ta rõhutas, et see rikkus üsna avalikult ja küüniliselt nii spordi aluspõhimõtteid kui ka kõige fundamentaalsemat otsusest mõjutatud sportlaste inimlikkust. Tegelikult otsustati nimetatud riikide koondised Pekingi paraolümpialt kõrvale jätta, põhjuseks 24. veebruaril Ukrainas alustatud agressioon ja sõda.

Valijeva kuulus Pekingi olümpial kuldmedali võitnud Venemaa olümpiakomitee sportlaste koondisesse võistkonnavõistlusel, kuid vahetult pärast võistlust tuli avalikuks, et venelanna detsembris antud dopinguproov osutus positiivseks.

Seejärel puhkes suur skandaal ning kuna esimese hooga määrati talle ajutine võistluskeeld, oli vahepeal õhus variant, et venelannal tulebki olümpia lihtsalt pooleli jätta.

Kiirkorras kogunenud spordikohtu (CAS) komisjon leidis aga, et juriidilist alust Valijevale – ta on oma vanuse tõttu nn kaitstud sportlane – ajutise võistluskeelu määramiseks pole ning venelanna sai üksiksõidus ikkagi jääle tulla.

Kuigi lühikava tal õnnestus, siis vabakavas eksis neiu juba korduvalt. Oma etteaste eest teenis ta kõigest 141,93 punkti (tippmark 185,29) ning kokkuvõttes jäi ta esimesena pjedestaalilt välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles