Sõjas osalenud Ukraina endine tipptennisist Butša veresaunast: telekas pole näha pooltki nii palju kui päriselus

Christopher Krutto
Copy
Serhi Stahhovski.
Serhi Stahhovski. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

Endine Ukraina tennisemängija Serhi Stahhovski veetis rohkem kui kuu kodumaad relvaga kaitstes, kuid määrati mõni päev tagasi reservi. Nüüd kirjeldas endine tippsportlane, mida pidi oma silmaga nägema.

Stahhovski viibis sõja ajal ka Kiievi ümbruses ja nägi oma silmaga õudusi, mida venelased Butšas ja mujal Kiievi ümbruses korda saatsid. «Kui see kõik algas, siis nad küsisid minult, et kui ma Vene sõdurit näen, siis kuidas ma reageeriksin või kas laseksin. Ja ausalt öeldes ma ei teadnud, mida ma teeksin. Pärast Butšas viibimist võin öelda, et ma ei viivitaks laskmisega,» tunnistas endine Ukraina esireket Daily Mailile antud intervjuus.

«See kõik, mis nad tegid, seda ei saa teha inimesed. Telekas ei näe pooltki, kuidas asjad tegelikult olid. Nad on sadistid, mitte inimesed. Üks asi on 200 km kauguselt nuppu vajutada ja rakett rongijaama saata, mis lapsi tapab ja täiesti teine on see, kui sa paned püssi lapse pea juurde ja lased või põletad vägistatud naiste laipu,» jätkas ta.

«Mu üksus oli seal, et kaitsta kuritegude dokumenteerimise protsessi. Ma ei saa palju öelda, aga see on teatud indiviidide süüdimõistmisega seotud. Ma aitasin prokuröri saata. Osa venelasi oli sinna jäänud ja kohalike moodi riides, nii et pakkusime kaitset,» sõnas Stahhovski.

«Ma loodan, et see pole mind muutnud, aga tunnen ennast tuimana, kivistatuna, ma ei oska seda kirjeldada. See, mida ma Butšas nägin, jääb minuga kauaks. Aga ma loodan, et ühel päeval suudan selle unustada,» lõpetas endine tippsportlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles