Vene spordipetturite üks meelisaineid viis järjekordse sportlase võistluskeelu alla

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Karp meldooniumit.
Karp meldooniumit. Foto: Harriet Morris/AP/Scanpix

Meldoonium on Läti teadlase Ivars Kalvinši loodud aine, mis on spordimaailmas keelatud. Ent patustajaid leidub ikka, viimasena jäi vahele Venemaa kaugushüppaja Aleksa Muhametšina.

Venemaa kergejõustikuliidu teatel andis Muhametšina positiivse proovi tänavu 29. jaanuaril. Tema võistluskeeld algas tänavu 18. veebruaril ja lõpeb 2025. aasta 17. veebruaril. Mõistagi on kõik tema tulemused alates positiivsest proovist tühistatud.

Meldoonium on Venemaa spordipetturite üks meelisaineid. Sellega on vahele jäänud näiteks endine tennisekuulsus Maria Šarapova, neljakordne ujumise maailmameister Julia Jefimova ja laskesuusatamise olümpiapronks Eduard Latõpov.

2009. aastal andis Kalvinš intervjuu, kus selgitas, et mildronaat ehk meldoonium ei ole doping. «See lubab kehal taluda suuremat füüsilist koormust, kuid keha kasutab samal ajal siiski vaid oma reserve. Seega pole tegemist dopinguga,» väitis lätlane. Toona ei olnudki, kuid alates 2016. aastast on sportlaste jaoks tegemist keelatud ainega.

Kalvinši sõnul kasutati meldooniumit Nõukogude Liidu ja Afganistani sõjas, mis vältas aastatel 1979-1989. «See toimus merepinnast kõrgel ja seal oli hapnikupuudus. Neile kõigile (Nõukogude sõduritele – H. L.) anti meldooniumit. Sõdurid ise polnud sellest teadlikud. Kelleltki ei küsitud selliseid asju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles