Putini sõja tulem: Venemaa suurmeistrid pagevad järjepanu riigist

Karl Mihkel Eller
Copy
Üks Venemaale naasmisest hoiduv male suurmeister on Kirill Alekseenko (paremal).
Üks Venemaale naasmisest hoiduv male suurmeister on Kirill Alekseenko (paremal). Foto: FIDE/Reuters/Scanpix

Enamik Venemaa sportlasi on pärast Vladimir Putini täiemahulist sõda Ukrainas vaikinud, kartes võimude tagakiusamist. Spordirahva hulgas on aga ka neid, kes astusid sõjale vastu ja lahkusid Venemaalt.

Maleportaali chess.com andmetel ei kavatse seitse Venemaa suurmeistrit kodumaale naasta. Põhjuseid on ainult üks – vastuseis Putini Venemaa vallandatud sõjale.

Suurmeistrid Dmitri Andreikin, Vladimir Fedosejev ja Aleksandr Predke ei naasnud pärast veebruaris-märtsis toimunud rahvusvahelise maleliidu Grand Prix' turniire Venemaale. Allikate sõnul on Andreikin praegu Põhja-Makedoonias, Predko Usbekistanis ja Fedosejev külastab teist suurmeistrit Daniil Juffat Hispaanias, sealse seltskonnaga on liitunud Kirill Alekseenko.

Pärast Belgradi turniiril osalemist otsustas moskvalane Aleksei Sarana jääda Serbia pealinna, otsusest Hispaaniasse jääda teatas ka Nikita Vitiugov. Ka Venemaa male maailmameister Aleksandra Kostenjuk ei plaani lähiajal Moskvasse naasta.

Kõik loetletud suurmeistrid vahetasid rahvusvahelistel turniiridel osalemiseks Venemaa lipu FIDE lipu vastu. Muide, maailma peamine maleportaal chess.com keelati Venemaal, sest seal levitati venekeelseid artikleid Ukraina sõja kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles