Venemaalt pagenud maailmameister: uskusin, et me pole kunagi kedagi rünnanud, aga kahjuks pole see tõsi

Postimees Sport
Copy
Aleksandra Kostenjuk.
Aleksandra Kostenjuk. Foto: @chessqueen/Instagram

Male suurmeister Aleksandra Kostenjuk avaldas, et Venemaal on neid, kes usuvad, et riik pole kunagi ajaloos kedagi rünnanud. Ta tunnistas, et oli ka ise üks neist, kuid näeb Ukraina sõja valguses, et see pole tõsi.

Kostenjuk on 2021. aasta male maailmameister ja nn malekuninganna oli Venemaa armee Ukrainasse tungimise ajal Prantsusmaal võistlusel. «Meil oli 4. märtsiks lennupiletid koju. Lend jäi ära ja ma ei kujuta ettegi, et ma läheksin sinna tagasi,» ütles ta intervjuus chess.com’ile.

Ta tunnistas, et uskus Venemaa propagandat, kuni riik Ukrainasse tungis. «Venemaal on neid, kes ütlevad, et see riik pole kunagi ajaloos kedagi rünnanud. Uskusin ka seda, aga kahjuks pole see tõsi,» lisas Kostenjuk.

Naise sõnul hakkab elu Venemaal meenutama Nõukogude aega. «Olen palju kuulnud ja lugenud aegadest, mil inimesed minu riigis ei saanud vabalt öelda, mida nad tahtsid. Pärast Nõukogude Liidu lagunemist olid 1990. aastad rasked, aga me olime vabad.

Ma ei olnud kunagi sunnitud midagi ütlema või ütlemata jätma. Kasvasin üles vabal maal, nii et vähemalt kogesin ja nautisin seda vabadust. Ma tahan olla vaba, sest ma mõistan alles nüüd, kui oluline on vabadus,» ütles Kostenjuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles