Sanktsioneeritud Venemaa oligarh soetas miljonite eest Maradona mängusärgi

Karl-Joosep Küngas
Copy
Ališer Usmanov on Venemaa presidendi Vladimir Putini üks soositumaid oligarhe.
Ališer Usmanov on Venemaa presidendi Vladimir Putini üks soositumaid oligarhe. Foto: Sputnik/Scanpix

Sel nädalal toimus oksjon, kus oli müügiks Diego Maradona 1986. aasta MM-finaalturniiri mängusärk. Selle soetas Venemaa presidendiga tugevalt seotud oligarh Ališer Usmanov.

Argentina jalgpallilegendi Diego Maradona 1986. aasta MM-finaalturniiri mängusärk läks oksjonil müügiks 8,5 miljoni euro eest.

Täpsemalt oli oksjonil müügiks särk, mida Maradona kandis 1986. aasta MMi veerandfinaalis Inglismaa vastu, kui ta käega Argentina eest värava virutas. Kuigi paljud nägid vutivirtuoosi pettuse kohe läbi, siis kohtunikud seda ei silmanud ning nõnda jäigi värav jõusse. Argentina võitis selle mängu 2:1 ning krooniti hiljem maailmameistriks.

Pärast veerandfinaali lausus 2020. aasta novembris 60-aastaselt surnud Maradona, et värav löödi veidi tema enda pea ja veidi jumala käe läbi. Sealt sai tabamus «Jumala käe värava» nimetuse.

Mängusärgi uueks omanikuks sai Euroopa liidu sanktsioneeritud inimeste nimekirja asetatud Usmanov. Ta soetas selle endiselt Inglismaa koondislaselt Steve Hodge'ilt, kes sai selle endale Maradonaga särgivahetuse järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles