Tallinn kandideerib Euroopa spordipealinnaks

Postimees Sport
Copy
Mihhail Kõlvart ja Anett Kontaveit.
Mihhail Kõlvart ja Anett Kontaveit. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Tallinn on kinnitatud Euroopa Spordipealinn 2025 tiitli kandidaadiks, tiitli võitja selgub tänavu novembris.

Tallinn esitas taotluse kandideerimiseks kui sporti arendav, panustav ja tervislikku ja aktiivset elustiili väärtustav linn.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Tallinn üha enam rahvusvahelist tuntust kogumas kui suurepärane paik suurvõistluste korraldamiseks, mida kinnitab ka sel sügisel Tallinnas toimuv WTA 250 kategooria turniir.

«Me võõrustame ja toetame juba praegu igal aastal ligi 100 rahvusvahelise võistluse korraldamist, nende seas ka olulisi tiitlivõistlusi. Tugevad spordiorganisatsioonid ja linna loodud taristu võimaldab korraldada siin erinevatel spordialadel kõrgetasemelisi turniire ja võistlusi – nii olime mullu võõrustajaks võrkpalli EM-le ja kergejõustilku U20 ja 23 EM võistlustele, sel aastal iluuisutamise EM-le, U20 MM-le, nelja kontinendi suurturniirile, jäähoki ja curlingu rahvusvahelistele suurvõistlustele,» selgitas Kõlvart.

«Ent lisaks tippsportlastele ja -võistlustele heade tingimuste loomisele, peame sama oluliseks, et ka meie linlastele oleks tagatud kaasaegsed ja kodulähedased sportimisvõimalused. Kohalike ja noorte liikumisharjumuste edendamiseks panustame igal aastal avalike spordiplatside rajamisse ja terviseradade arendamisse, viimati avasime näiteks Baltimaade suurima spordipargi Tondirabas.»

Euroopa Spordipealinn on tiitel, mis omistatakse igal aastal ühele sporti väärtustavale ja spordi arengut mõjutavale ja seda esile tõstvale linnale Euroopas. Maailma, Euroopa ja regionaalsete (linn, saar, kogukond, asula) linnade spordipealinna ja linna tiitlit annab välja European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES of Europe). Organisatsioon teeb koostööd teiste seas ka Euroopa Komisjoniga.

Euroopa spordilinna tiitli on Eestis varasemalt pälvinud Kuressaare (2020), Elva (2021) ja Rakvere (2022). Tiitleid omistatakse igal aastal Euroopas mitmele linnale, kuid Euroopa Spordipealinna tiitel omistatakse igal aastal vaid ühele linnale Euroopas.

Euroopa Spordipealinna tiitlit on kandnud näiteks Budapest (2019), Malaga (2020), Lissabon (2021), tänavu on Euroopa Spordipealinnaks Haag, 2023. aastal Glasgow ja 2024 Genova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles