Eesti parim suusahüppaja jätkab koostööd soomlastega, sest kodune plaan oli toores

Postimees Sport
Copy
Artti Aigro.
Artti Aigro. Foto: Tairo Lutter

Eesti viimaste aastate parim suusahüppaja Artti Aigro jätkab ka tuleval hooajal koostööd Soome koondisega ning siirdub juba täna kolmeks nädalaks Sloveenia suusahüpete mekasse Planica'le laagrisse.

22-aastase optepäälase jaoks ei sündinud otsus raskelt, kuna punt on tuttav ja treenerite meeskonna tuumik sama, seisab pressiteates.

«Juba veebruari lõpus uurisin võimalusi nendega jätkamiseks, kuid lõplik otsus sündis mõned nädalad tagasi. Kuigi möödunud hooaeg oli suures pildis pettumus (v.a lennumäe MMi 19. koht) võinuks arvata, et soovin muutust. Kuid jõudsin järeldusele, et poolel teel kaardilugejat ei vahetata. Mul on üle lahe asjad pooleli. Tänaseks oleme teinud omad järeldused ja üritame edaspidi vigu vältida. Loomulikult on tähtsaim püsida terve,» sõnas Aigro.

«Möödunud sügisene jalavigastus on tänaseks küll täielikult paranenud, kuid veel jaanuaris andis tunda. Just füüsiline pool jäi hooaja alguses vajaka. Enda ootused, soov ja tahe võib-olla ei lasknud kainelt mõelda, keskenduda 100-protsendiliselt ravile ning lükata hooaja algus edasi. Aga see on minevik, tuleb keskenduda tulevikule!»

Põhjanaabrite juures on omajagu muudatusi läbi viidud ning see lihtsustas otsuse langetamist. Kuid peamine, jätkavad nii peatreener Janne Väätäinen kui ka rätsep Frederic Zoz. Lisaks palgati meeskonna juurde varustuse eest vastutav abitreener.

«Neil on selge visioon ja nägemus järgnevate aastate osas ning see ühtib minu omaga. Mul on hea meel, et saan jätkata meeskonna juures, kel on tahet, teadmisi ja võimalusi jõuda taas tippu!» märkis Aigro.

Vahepeal käisid jutud ka Eesti suusahüppe koondise loomisest. Meie tugevamad, Aigro ja Kevin Maltsev aga plaaniga kaasa ei läinud.

«Olin päris põnevil ja viivitasin oma otsusega pikalt, kui sain hooaja lõpus teada, et mingid mõtted on alaliidul tekkinud. Kuid paraku pean nentima, et see plaan oli tuleva hooaja kontekstis veel natuke toores,» rääkis Aigro.

«Ma ei soovinud alustada hooajaeelset ettevalmistust olukorras, kus hakkame vaikselt minema ja vaatame kuhu välja jõuame. Sellepärast sai tehtud otsus jätkata kolmandat hooaega põhjanaabrite juures.»

Samas lisas Aigro, et initsiatiivi näitamine on kahtlemata positiivne: «Kui kõik kivid ühel päeval paika loksuvad, siis kindlasti treeniksin hea meelega koduse koondise juures. Ja ehk saaksin ka noorematele midagi juurde anda.»

Soome koondis pealik Väätäinen on igal juhul rõõmus, et Aigro nende juures jätkab. «Artti on kaks aastat meiega koos treeninud ja selle ajaga on ta täielikult omaks võetud. Ta on meie poiss,» ütles treener muheledes.

«Tema jätkamise osas polnud pikka arutelu. Ta näitas ise huvi üles ja samuti meie. Uuele spordidirektorile Mika Kojonkoskile sellest piisas. Õigemini Mika oli samuti väga huvitatud Artti jätkamisest, kuna ta on väga sümpaatne noormees ja väga potentsiaalikas sportlane. Artti annab meile palju juurde tänu oma väga professionaalsele suhtumisele.»

Soome suusahüpetel pole praegu käsil parimad ajad, ent peatreener usub, et suudab seda muuta: «Viimasel kümnendil on olnud madalseis, kuid on tekkinud kindel nägemus, kuidas edasi minna, et meie sportlased suudaksid taaskord poodiumi kohtade eest võidelda. Ja miks mitte ka Artti!»

Uue spordidirektori Kojonkoski tulekuga on toimunud positiivsed muutused. Alaliit panustab varasemast rohkem, palju rõhku läheb varustuse arendusse, kus mahajäämus kõige suurem.

Lisaks soomlastele aitavad Aigrot kodumaal näiteks Indrek Tustit ja Karl-August Tiirmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles