Argentina ei andnud Itaaliale võimalustki ja võitis pea 30 aastat varjusurmas olnud karika

Karl Mihkel Eller
Copy
Argentina võitis Finalissima 2022. Esireas vasakult teine on koos karikaga koondise kapten Lionel Messi.
Argentina võitis Finalissima 2022. Esireas vasakult teine on koos karikaga koondise kapten Lionel Messi. Foto: Li Ying/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix

Kolmapäeva õhtul toimus Wembley staadionil Euroopa ja Lõuna-Ameerika meistri vastasseis, mis toimus viimati 29 aastat tagasi. Tänavu taaselustatud Finalissima nime kandvas kohtumises alistas Argentina 3:0 Itaalia. Pühapäeval kohtub Argentina Eesti koondisega.

Argentina aitasid võidule säranud Lionel Messi ja Angel di Maria. Kuigi neist esimene väravaarvet ei avanud, siis tegi maailma üheks paremaks ründajaks peetav Messi eeltöö kahele väravale.

Lõuna-Ameerika meister asus juhtima 28. minutil, kui Messi suurepärasest söödust lõi värava Lautaro Martinez. Esimese poolaja üleminutil viis Argentina juhtima di Maria.

Teisel poolajal ei näidanud Argentina ründearsenal väsimise märki. Valitseva Euroopa meistri vastu oli mitmeid väravavõimalusi ning kuigi Messi kaua jahitud väravani ei jõudnudki, siis vormistas lõppseisu 3:0 neljandal üleminutil vahetusest sekkunud Paulo Dybala.

Argentina näitas oma tohutut potentsiaali ning kinnitas, et nendega tuleb arvestada ka aasta lõpus toimuval MM-finaalturniiril. Wembley staadionil 87 000 pealtvaataja silme all jätkati märkimisväärse seeriaga: nad on kaotuseta püsinud 32 kohtumist järjest. Kusjuures, mullu võideti esimene Lõuna-Ameerika tiitel pärast 1993. aastat ning viimasest MM-tiitlist lahutab neid 36 aastat.

Itaalia keskkaitsja Giorgio Chiellini jaoks oli tegemist ilmselt viimase koondisemänguga. Avapoolaja kaasa teinud 37-aastase legendi jaoks oli tegemist 117. koondisemänguga. Selles arvestuses on temaga samal pulgal Daniele Rossi, ettepoole jäävad vaid vaieldamatud tipud: Paolo Maldini, Fabio Cannavaro ja Gianluigi Buffon.

Euroopa ja Lõuna-Ameerika meistri vaheline kohtumine taaselustati pärast 29 aasta pikkust pausi. Viimati mängiti Artemio Franchi karikale 1993. aastal, kui Argentina võitis penaltitega Taanit. Esimest korda toimus maailmajagude tippude kohtumine 1985. aastal, siis alistas Prantsusmaa 2:0 Uruguay.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles