Ootamatu pööre: Prantsuse valitsus võttis Meistrite liiga finaali segaduse eest vastutuse

Karl Mihkel Eller
Copy
Prantsuse politseinikud 28. mail turvamas Meistrite liiga finaalipaika Stade de France'i.
Prantsuse politseinikud 28. mail turvamas Meistrite liiga finaalipaika Stade de France'i. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP/Scanpix

Laupäeval toimunud Meistrite liiga finaalmäng Pariisis algas 40 minutit hiljem, sest Stade de France’i juures tekkis fännide ja võimude vahel kokkupõrkeid. Kui esialgu süüdistas Prantsusmaa siseminister Gérald Darmanin korratustes Liverpooli poolehoidjaid, siis nüüd on toon muutunud. Prantsusmaa valitsus on võtnud sündmuste eest vastutuse, oma rahulolematust siseministri tegevuse üle on väidetavalt avaldanud ka president Emmanuel Macron.

Juba varem tõid prantslased koos UEFAga välja, et finaalieelse kaose põhjustasid võltspileteid kasutanud fännid, kes staadioniväravate juurde tropi tekitasid. Sellest tulenevalt ei saanud ka päris piletitega poolehoidjad enam staadionile, mistõttu tekkiski vutiareeni ümbruses kaos, mida politseil tuli hakata maha rahustama.

Kolmapäeval toimus valitsuse kabinetinõupidamine, kus arutluse alla võeti rahvusvahelist furoori tekitanud sündmused Stade de France’i ümbruses. Prantsusmaa valitsuse pressiesindaja ütles, et võimud kahetsevad staadioni ümber toimunut, sealhulgas agressiooni ja vargusi, millega fännid pidid kokku puutuma.

Siseminister Darmanin ütles, et politsei kasutas mõnel juhul pisargaasi ebaotstarbekalt, alustatud on sisejuurdlust. «Tahaksin selle operatsiooni pärast siiralt vabandada, ütles Darmanin, kes märkis, et kannatada said ka lapsed.

Väidetavalt avaldas president Macron muret staadioni sissepääsu juures valitsenud kaose pärast. Valitsuse pressiesindaja ütles, et 2024. aasta Pariisi olümpiamänge silmas pidades viiakse läbi uuringud, et optimeerida staadioni ja piirkonna turvalisust.

BFMTV teatas oma allikatele tuginedes, et Macron on pahane Darmanini peale, kes politseioperatsiooni esialgu avalikult õigustas. Pariisi politsei registreeris Liverpooli ja Madridi Reali finaali ajal üle 100 vahistamise, 230 inimest sai haavata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles