Eestit ootab eksootiline, kuid rekordeid purustanud koondis

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Salvadori jalgpallikoondis sai 2014. aasta MM-kvalifikatsiooni 2. voorus oma alagrupis kindla esikoha, alistades kõik vastased    ning jõudis järgmisesse ringi.
El Salvadori jalgpallikoondis sai 2014. aasta MM-kvalifikatsiooni 2. voorus oma alagrupis kindla esikoha, alistades kõik vastased ning jõudis järgmisesse ringi. Foto: AFP/SCANPIX

Mullu fännidele suurepäraseid esitusi pakkunud ja aasta lõpus mitu auhinda võitnud jalgpallikoondislased kogunesid eile sel aastal esmakordselt, et Eesti aja järgi neljapäeva varahommikul pidada maha sõprusmäng El Salvadoriga.



Kui enamasti peavad eestlased aasta esimese kohtumise mõnes Lõuna-Euroopa riigis, siis sel korral võeti ette pikk lennureis Los Angelesse. Lisaks kaugele mängupaigale on ka kuue miljoni elanikuga Kesk-Ameerika riik eestlastele uus ja eksootiline.

«Info leidmisega ei ole probleeme, kuna enne kohtumist sõlmitakse leping, kuidas omavahel informatsiooni jagatakse. Seekord saadeti meile kõik plaadid nendest mängudest, mida soovisime,» tutvustas koondise abitreener Janno Kivisild ettevalmistusi.

Teatavasti jäävad mitmed põhimehed eelseisvast kohtumisest kõrvale, kuid Los Angelesse sõitis küllaltki soliidne koondis. Tavapärastest põhitegijatest jäid sel korral koduklubide juurde Konstantin Vassiljev, Aleksandr Dmitrijev, Taavi Rähn, Jarmo Ahjupera, Kaimar Saag, Dmitri Kruglov, vigastusest taastuv Sergei Zenjov ja uut tööandjat otsiv Ats Purje. Lisaks jääb sel korral ära Henrik Ojamaa kauaoodatud koondisedebüüt.
«Mingi osa tavapärasest kandvast jõust jääb seekord kõrvale, kuid selle võrra saavad teised enda näitamiseks võimaluse,» leidis Kivisild.

Samas tuleb kohtumise eel tähele panna ka teisi nüansse. «Üks moment, millega peame arvestama, on see, et osal koondislastel on praegu hooaeg täies hoos ning teistel käib samal ajal alles ettevalmistus,» märkis abitreener.

El Salvadori koondisest moodustavad suurema osa koduliigas pallivad mehed. Kohtumiseks Eestiga said kutse rahvusmeeskonda veel kaks meest Guatemala liigast ning lisaks mängivad Andres Flores (muidu Taanis Viborgi ridades), Victor Turcios (Soomes RoPSis) ja Steve Purdy (USAs Portland Timbersi koosseisus).

Viimasel ajal on El Salvador näidanud head vormi ning nad on võitnud seitse viimast kohtumist – nende seas on ka eelmise aasta augustis saadud 2:1 võit Venezuela üle.

«Kahjuks ei tea nendest veel midagi ning pole ka varasemalt El Salvadori meeskonnast midagi kuulnud,» tunnistas väravavaht Sergei Pareiko. «Vaadates nende kohta maailma edetabelis (Eesti ja El Salvador jagavad FIFA tabelis 54. kohta – toim), peaks olema meile hea vastane.»

«Aega on selles mõttes vähe, et võistkonda vastasega kurssi ja vajalikku konditsiooni viia, kuid üritame hakkama saada,» lisas Kivisild.

El Salvador on ajalukku läinud sellega, et nad on esimene Kesk-Ameerika koondis, kes mänginud MM-finaalturniiril (1970. aastal) ja olümpiamängudel (1968. aastal). Lisaks on mängitud 1982. aasta MMil, kus neist sai esimene selle regiooni meeskond, kes MMil värava löönud. Samas võidurõõmu pole nad maailma suurimal jalgpallipeol veel tundnud.

Tõenäoliselt võib El Salvador end Eesti aja järgi neljapäeva varahommikul toimuvas kohtumises küllaltki koduselt tunda, kuna tribüünidele on oodata peamiselt nende poolehoidjaid. Los Angeleses ja selle ümbruses elab umbes 400 000 sellest Kesk-Ameerika riigist pärit inimest ning 93 000 inimest mahutavale Los Angeles Memorial Coliseumile on kohtumiseks oodata varasemate mängude eeskujul umbes 10 000 – 15 000 fänni.

Samas on El Salvadori puhul tavapärane pidada sõprusmänge USAs – nii kohtuti mullu Washingtonis Panamaga ja Venezuelaga, Chicagos Kuubaga, Charlotte’is Costa Ricaga, Arlingtonis Mehhikoga, Houstonis Hondurasega ja Georgetownis Kaimanisaartega.
 

Koondis kogunes mitmes osas

Kuna klubijalgpalli hooaeg on praegu täies hoos ja mitmed koondislased käisid nädalavahetusel ka palliväljakul, kogunes meie rahvusesindus seekord mitmes osas.

Näiteks Sergei Pareiko ja Ragnar Klavan viibisid pühapäeval koduklubide särgis liigamängudes väljakul kõik 90 minutit ning neil polnud mõttekas vahepeal Eestisse põigata.

Seetõttu liitus Klavan koondisega Amsterdamis ja Pareiko ühineb meeskonnaga täna. Hollandis liitus koondisega ka Tšehhi klubi Viktoria Žižkovis mängiv Siim Tenno ning sarnaselt Pareikoga saabub koondise juurde päev hiljem ka Küprosel palliv Martin Vunk.

«Eks ikka oleks parem kusagil Euroopas mängida, kuid samas oli see juba pikalt ette teada, et selline reis on tulemas ja olin sellega arvestanud,» sõnas puurilukk Sergei Pareiko. «Minul ei olnud sel korral võimalik Eestist läbi tulla.»

Suurem osa meeskonnast alustas eile lendu siiski Tallinnast ja lõplikult sai koondis kokku alles USAs, kus New York Red Bullsi ridades pallib poolkaitsja Joel Lindpere. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles