FIFA tahab veel tänavu kasutusele võtta robotkohtunikud

Postimees Sport
Copy
Joonekohtunik. Foto on illustratiivne.
Joonekohtunik. Foto on illustratiivne. Foto: imago images/Kirchner-Media/Scanpix

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) tahab tänavu toimuval MM-finaalturniiril tutvustada robot-joonekohtunikke.

FIFA andmetel näitava kõik märgid, et tehnoloogia töötab ning see lahendab küsitavad suluseisuolukorra märksa kiiremini, kui praegu kasutuses oleva VARiga. Lõplik otsuse uue süsteemi kasutusele võtmise kohta peaks toimuma järgmisel nädalal. Uuendusliku süsteemi katsetamine toimus klubide maailmameistrivõistlustel.

Arvatakse, et FIFA on valmis teatama, et tehnoloogia täielikuks kasutuselevõtuks ei ole takistusi. FIFA kohtunike juht, endine itaalia vilemees Pierluigi Collina kirub terminit «robot-joonekohtunik».

Collina sõnul on mänguväljakul langetatavate otsuste lõplik sõna ikkagi väljakukohtunikul ja tema abilistel. «Tehnoloogia pakub neile ainult väärtuslikku tuge täpsemate ja kiiremate otsuste tegemiseks, eriti kui suluseisu otsus on väga pingeline ja raske,» vahendas Collina sõnu The Sun.

Uuenduslik tehnoloogia kasutab kümmet kaamerat, mis jälgivad igal väljakumängijal 29 kehapunkti. Kaamerad annavad kohest teavet, et VARi kohtunikud saaksid väljakul olevatele vilemeestele vaid loetud sekundite jooksul teavet vahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles