Eesti koondis sai valusa kaotuse. Peatreener: nägin kassi-, mitte tiigrisilmi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Eesti ja Rootsi kohtumine Tartus, rünnakul Kertu Laak.
Eesti ja Rootsi kohtumine Tartus, rünnakul Kertu Laak. Foto: Gertrud Alatare/volley.ee

Eesti rahvusnaiskond kohtus Euroopa hõbeliiga raames esmakordselt Rootsiga ja pidas juba kolmanda viiegeimilise mängu alagrupiturniiril. Seekord jäi 3:2 (25:12, 23:25, 23:25, 25:22, 15:11) peale Rootsi.

Eesti jäi avageimis eelkõige Isabelle Haagi võimsa serviga hätta ning suutis avageimis teenida vaid 12 punkti. Geimi alguses vahetas Häli Vahula välja sidemängija Julija Mõnnakmäe. Ometi suudeti ehmatusest üle saada ja teist geimi kontrollis kodunaiskond, võites selle 25:23. Ülipingelises kolmandas vaatuses olid samuti paremad eestlannad, tulemuseks taas 25:23. Neljanda võitsid rootslannad 25:22 ning otsustava geimi pöörasid 15:11 enda kasuks rootslannad.

Kaotusest hoolimata tõi Eesti vollefännide näole naeratuse üks Kristiine Miileni eriline punkt:

STATISTIKA: Kertu Laak tõi Eestile 26 punkti (+16), 10 punkti (+1) lisas Kristiine Miilen ja 8 (+2) Eliise Hollas. Eesti vastuvõtt oli 40 protsenti ja rünnak 31 protsenti, blokist saadi 7 ja servilt 4 punkti (9 viga). Rootsile tõi Isabelle Haak koguni 36 punkti (+25). Rootsi vastuvõtt oli 42 ja rünnak 40 protsenti, blokist saadi 13 punkti ja servil löödi 8 ässa (18 viga).

Peatreener Alessandro Orefice tõdes, et taas 2:3 kaotust saada pole meeldiv, aga ta on uhke naiskonna üle, kes võitles ja tunnustas eriti noori Janelle Leenurme (16-aastane) ja Häli Vahulat (17).

«Pärast kaotatud geimi ütlesin mängijatele, et üks mängija ei võida mängu ja nad suutsid sellest raskest kohast edasi minna. Ütlesin, et näen platsil kassisilmi, mitte tiigri. Saime nende rünnakuid veidi paremini pidurdada ja vastuvõttu samuti. Viiendas geimis oli ka meil häid momente, aga kahjuks ei suutnud me seda ära kasutada. Aga naised võitlesid ja Häli ja Janelle, kes pole varem sellisel tasemel mänginud, said suurepärase kogemuse. Olen nende kõigi üle väga uhke,» sõnas peatreener alaliidu pressiteenistusele.

«Kui teiselpool võrku on Isabelle Haak, siis see on raske ka vanematele mängijatele. Aga noortele veel raskem ja see, kuidas nad täna tegutsesid, oli tunnustust väärt. Usun, et Eesti publik nägi võrkpalli, mis on kaasaelamist väärt,» lisas peatreener.

Eesti on jätkuvalt alagrupis neljas, kirjas on üks võit ja kolm kaotust. Rootsi läks liidriks, neil on kirjas kolm võitu, nagu ka teisel kohal oleval Portugalil. Sloveenia jätkab kahe võiduga kolmandal kohal.

Standings provided by SofaScore LiveScore

26 punkti toonud Kertu Laak rääkis vastaste liidrist Isabelle Haagist, sellest, miks viiegeimiliste mängude lõpud käest lähevad ja meie vastuvõtust.

Mängu käik:

Eesti algkoosseis: Julija Mõnnakmäe, Kertu Laak, Nette Peit, Kristiine Miilen, Liis Kullerkann, Eliise Hollas, libero Janelle Leenurm. Seni põhilibero rolli täitnud Kadri Kangro jäi mängust eemale treeningul saadud hüppeliigese vigastuse tõttu.

Isabelle Haagi vedamisel läksid rootslannad avageimi 7:2 juhtima ja Eesti naiskonna peatreener Alessandro Orefice kasutas esimest mõtlemisaega. Pikalt servijoone taga püsinud Haak jätkas võimsate servidega ja tema järjekordne äss seadis tabloole 11:2 eduseisu. Järgmise punkti järel sekkus Eestil Mõnnakmäe asemel Häli Vahula. Rootsi jätkas sama võimsalt terve geimi, kodunaiskond oli vastuvõtul suurtes raskustes ja seeläbi ka pea igal rünnakul. Geim Rootsile 25:12. Eesti vastuvõtt oli 27 protsenti, rünnak 29 protsenti. Laak tõi 6 punkti.

Teises vaatuses jätkas Eesti samas koosseisus, nagu avageim lõpetati. Laagi serviäss andis Eestile 5:2 edu, sundides rootslannad mõtlemisaega kasutama, ent ka järgmise punkti tõi Kullerkannu blokk. Laagi rünnak käristas vahe 10:4-le ja kodunaiskonna äss sundis 12:5 eduseisul vastaseid uuesti mõtlemisaega kasutama. Rootsi püüdis mitme vahetusega mängu muutust tuua, ent enesekindluse leidnud eestlannad said suurt edu nautida, olles ees 19:9. Rootsi jõudis aga nelja punkti kaugusele (20:16), 20:17 seisul sekkusid Mõnnakmäe ja Kadi Kullerkann, Kullerkannu autirünnaku järel sulas vahe kahepunktiliseks – 20:18, tehti tagasivahetus. Ka järgmise punkti said rootslannad ja Haak seadis tabloole 20:20 viigiseisu, misjärel läks Rootsi omakorda punktiga juhtima. Orefice saatis Peidi asemele mängu Silvia Pertensi. Laak viigistas ja Miilen viis Eesti uuesti ette 22:21 ning Hollase blokk tõi järgmise punkti samuti meile. Geimpallini jõudis esimesena seisul 24:23 Eesti, kui Miilen ründas blokist auti. Laak lõpetas geimi Eestile 25:23. Eesti vastuvõtt oli 52 protsenti, rünnak 34 protsenti, Laak vedas jätkuvalt Eesti rünnakuid, tuues selles vaatuses 6 punkti.

Eestil jätkasid Vahula, Laak, Peit, Miilen, Kullerkann, Hollas, Leenurm. Kolmas geim algas tasavägiselt, Peidi äss andis meile 5:3 edu, ent nüüd jõudsid rootslannad viigini seiul 6:6. Punkt-punktis mindi, kuni Eesti pääses kolmepunktilisse eduseisu 15:12. Laagi rünnaku järel juhiti 17:14 ja Laagi imepääste tulemusena tuli ka järgmine punkt Eestile, Rootsi võttis mõtlemisaja. Geimpalli tõi Eestile seisul 24:19 vastaste serviviga, ent rootslannad päästsid mitu geimpalli ja 24:21 seisul võttis Orefice aja maha. Rootsi jõudis kahe punkti kaugusele (24:22), taas mõtlemisaeg, ent ka järgmise punkti sai Rootsi. Geimile pani punkti Hollas – 25:23! Meie vastuvõtt 33 ja rünnak 39 protsenti, resultatiivseim oli taas Laak 6 punktiga.

Neljandat geimi läks kodunaiskond Miileni rünnkust ette 6:3, ent Rootsi viigistas ja see vaatus kulges sarnaselt eelmisega tasavägiselt. Rootsi haaras Anna Haagi blokist auti rünnakust 13:11 edu ja sama mängija suurendas vahe 16:12-le ning Orefice kutsus mängijad platsi äärde nõupidamisele. Laak tõi oma naiskonna kahe punkti kaugusele (18:16) ja Rootsi võttis aja maha. Jõudsime veel punkti kaugusele (18:17) ja kahe punkti kaugusele (23:21), Mõnnakmäe tuli geimi lõpus tagasi mängu. Geimpalli said rootslannad meie eksimusest ja võitsid selle vaatuse 25:22. Taas pidi seega võitja otsustama viies vaatus. Eesti vastuvõtt oli selles geimis 63 protsenti, rünnakuid lahendati 43-protsendiliselt.

Otsustav vaatus kulges tasavägiselt, Laak viis Eesti ette, ent Isabelle Haak vedas Rootsi 5:5 viigini. Pooli vahetati Eesti 8:7 eduseisul, viimase punkti tõi Laak. Rootsi sai 12:10 eduseisu ja Orefice võttis veel mõtlemisaja. Esimesena sai matšpalli siiski Rootsi seisul 14:10 ja lõpetas geimi tulemusega 15:11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles