ROKi president hoiatas spordijuhte: me ei tohi muutuda poliitiliseks tööriistaks

Toimetas Karl Juhkami
Copy
ROKi president Thomas Bach.
ROKi president Thomas Bach. Foto: DENIS BALIBOUSE

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) juht Thomas Bach lausus suveolümpia föderatsioonidele (ASOIF) tehtud pöördumises, et nad peavad oma otsused ise langetama, sest vastasel juhul on neil Ukraina sõja tõttu oht muutuda poliitiliseks tööriistaks.

Tennist näitena tuues manitses Bach riikide valitsusi, kes juba langetavad otsuseid, mis mõjutavad Venemaa ja Valgevene sportlasi. 

«Meil on vaja riikide valitsuste tuge, et oma tööd teha,» alustas ROKi president pöördumist. «Vaadakem korraks otsa meie tennisesõpradele. Pariisis võisid venelased rahulikult neutraalsete sportlastena võistelda, kuid Londonis, seoses Wimbledoniga, ütles valitsus, et see pole võimalik. Kui me lubame [spordis] sellist asja, kui me selles küsimuses järele anname, oleme eos kaotanud.»

«Kuidas on sul sellisel juhul võimalik garanteerida rahvusvahelistel võistlustel aus konkurents, kui valitsused otsustavad omakeskis oma poliitilise äranägemise järgi, kes võib nende võistlustest osa võtta ja kes mitte?» rääkis Bach ja jätkas: «Kui me selle ukse avame, siis praegu võivad need riigid olla Venemaa ja Valgevene, kuid homme juba sinu riik. Maailmas pole ühtegi riiki, keda kõik teised valitsused üksmeelselt armastaksid.»

Bach toonitas, et see on ühemõtteliselt kõikide põhimõtete vastu, mille eest sport seisab. «Kui me jätame selle otsustusõiguse valitsustele, siis riskime sellega, et [sport] muutub poliitiliseks tööriistaks ning meie ei saa enam garanteerida ausaid võistlusi. Meie eesmärk on jõuda tagasi punkti, kus kogu maailm saab taas rahumeelselt üksteisega võistelda. Praegu pole see päev käes, kuid meil jääb üle ainult loota, et rahu võidutseb,» lausus Bach.

ROKi juht rõhutas ka, et Venemaale ja Valgevenele osaks langenud spordis tegutsemise keeld on seotud olümpiarahu rikkumisega, mida kõik olümpiamängudest osa võtnud riigid Pekingi mängude eel lubasid järgida. 

«Olümpiarahu rikkumise tagajärjede eest vastutavad valitsused. Kõik, kes toetavad seda sõda, peab ja tulebki võtta vastutusele, kuid tuleb austada ka nende inimeste õigusi, kes seda sõda ei toeta. Need on meie ja rahvusvahelised õigused ning seadused, mis ütlevad, et kedagi ei saa sanktsioneerida ainuüksi mõne riigi passi omamise eest,» lausus Bach.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles