Soomlaste toetus Ukrainale tõi sportlasele pisara silma: see tähendab meile väga palju (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Julia Levtšenko.
Julia Levtšenko. Foto: KIMMO BRANDT/SCANPIX

Eile toimusid Soomes Paavo Nurmi mängud, kus kõrgushüppes osales ka ukrainlanna Julja Levtšenko. Kui ukrainlanna staadionile astus, siis kuvati suurele tabloole sõnum «Slava Ukraini».

Soomlased avaldasid selle sõnumiga selgelt toetust Ukrainale, mis on juba peaaegu neli kuud võidelnud kodumaa vabaduse eest Venemaa vägede vastu. Säärane toetus tähendas Levtšenkole väga palju.

«Ma püüdsin enne võistlust mitte nutma puhkeda. Selline vastuvõtt tekitas minus väga head tunded. Soovin kõiki selle eest tänada,» lausus pisaraid tagasi hoidnud Levtšenko Soome meediale.

Mõistagi pole Ukraina sportlastel kuigi lihtne võistelda selliselt, et sõjale üldse ei mõelda. Mitmed perekonnad on ju endiselt sõjatsoonis ning võitlevad Venemaa vägede vastu. «Olen õnnega koos, et saan teha midagi, mis mulle rõõmu pakub. Ukrainlased soovivad lihtsalt enda elusid päästa ja sestap soovin tänada kõiki, kes on meid nende kuude jooksul aidanud. On hullumeelne mõelda, et see kõik toimub 21. sajandil. Mul jääb ainult palvetada, et see peagi lõppeb,» lisas 24-aastane ukrainlanna.

Tegelikult oli ka Levtšenko ise sõja keskel ning ta meenutas intervjuus enda kogemust Ukrainas, kus oli juba sõda alanud. «Venemaa väed olid minust vähem kui 20 kilomeetri kaugusel tankide ja teiste relvadega,» lausus sportlane, kes asus põgenema, kui kuulis kõrvulukustavat sireeni, mis hoiatas inimesi õhurünnakute eest.

«Mitmed minu sõbrad ja Ukraina sportlased on surnud. Seda ainult seetõttu, et nad soovivad enda kodumaad kaitsta. Selliseid asju on keeruline kirjeldada.»

Teisipäeval toimunud võistluses saavutas Levtšenko kolmanda koha. Ta suutis parimal katsel ületada kõrguse 1.94. Tema isiklik rekord on aga niivõrd võimas kui 2.01, mis on püstitatud 2017. aasta Londoni maailmameistrivõistlustel, kus ta teenis hõbemedali.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles