Surmaval Mani ringrajal sõitnud Eesti motolegend: see võistlus ei lõpe kunagi

Karl Mihkel Eller
Copy
Mani saare TT on pika ajalooga võistlus, kuid Iiri mere saarele on oma elu jätnud sajad motosportlased. Pildil Peter Hickman, kes võitis 2022. aasta võistlusel neljas klassis.
Mani saare TT on pika ajalooga võistlus, kuid Iiri mere saarele on oma elu jätnud sajad motosportlased. Pildil Peter Hickman, kes võitis 2022. aasta võistlusel neljas klassis. Foto: David Horn/IMAGO/PRiME Media Images/Scanpix

Eelmisel nädalal lõppenud Mani saare TT mootorrattavõistlusel sai surma viis võistlejat, mis on suurim hukkunute arv pärast 1989. aastat. 115-aastase ajalooga võistluse vastased küsivad, kas niivõrd eluohtlikku üritust on tänapäeval vaja korraldada. 32 aastat tagasi seal esimese eestlasena osalenud Jüri Raudsik usub, et Mani saare TT võistlus ei kao maamunalt mitte kunagi.

Iiri meres asuval ja Muhust kaks korda suuremal Mani saare teedel ja tänavatel lookleb 60-kilomeetrine rada, mis leiab igal aastal kasutust mootorrattavõistlusteks. Neist kõige kuulsama ajalooga on Mani saare TT, mida on korraldatud 1907. aastast. Kaks aastat järjest koroonapandeemia tõttu ära jäänud sõidule oli tänavu tung väga suur. Harva toimub seal võistlusi, mis ei nõuaks ühtegi inimelu.

«Oleme siin, sest armastame seda,» ütles sel aastal Mani saare TT-l neljas klassis võidutsenud Peter Hickman ja lisas: «Paljud inimesed ei mõista meid ja ma saan sellest aru.» Viiele kiirusekummardajale jäi seekordne võistlus elu viimaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles