Rally Estoniale registreerusid Venemaa rallisõitjad, kas nad starti pääsevad on veel lahtine

Postimees Sport
Copy
Juuni alguses toimunud Sardiinia MM-etapil tõusid venelased Nikolai Grjazin (paremal) ja Konstantin Aleksandrov (vasakul) poodiumi kõrgeimale astmele WRC2 arvestuses.
Juuni alguses toimunud Sardiinia MM-etapil tõusid venelased Nikolai Grjazin (paremal) ja Konstantin Aleksandrov (vasakul) poodiumi kõrgeimale astmele WRC2 arvestuses. Foto: imago/PanoramiC/Scanpix

Rally Estonia kodulehele ilmunud registreerunute nimekirjas leiab WRC2 arvestusse kuuluva Venemaa rallipaari Nikolai Grjazin – Konstantin Aleksandrov. Kuigi Eesti MM-etapi korraldajad kuulutasid juba eelmisel kuul, et nad ei lase Venemaa ja Valgevene sportlasi siia võistlema, siis lõpliku otsuse langetab siseministeerium.

Grjazin – Aleksandrov on küll registreerunute nimekirjas, kuid juba enne Ukrainas alanud sõda kehtinud korra alusel peavad nad startima neutraalsete sportlastena ehk tähise all ANA (inglise k Authorised Neutral Athlete).

«See on Eesti kultuuriministeeriumi, Eesti Olümpiakomitee, Eesti Autospordiliidu ja Rally Estonia ühine otsus, et Venemaa ja Valgevene kodakondsed nende enda või neutraalse lipu all ei stardi. Oleme selle selgelt välja öelnud ja see on riiklik hierarhia,» kinnitas Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava sel nädalal toimunud pressikonverentsil.

Ometi on asjas konks. Nimelt võib eestlaste riiklikku üksmeelt rikkuda Rahvusvaheline Autoliit (FIA), kellel on põhikirja järgi õigus kõikides riikides autosporti reguleerida. «Nende reeglite järgi pole meil õigust kedagi keelata,» viitas Aava puuduvale õiguslikule alusele.

Mis saab siis, kui FIA ütleb, et kodanik X peab ikkagi Rally Estonial startima? «Siis tehakse avaldus ning me pöördume küsimuses riigi poole. Seejärel otsustatakse siseministeeriumis, kas see inimene või inimesed on Eesti vabariigile ohutud ning kas siinne olukord on ka neile võistlejatele ohutu,» viitab Aava raja äärde kogunevatele inimestele, kel kõigil võib olla asjast oma arusaam.

Grjazin võitis eelmise MM-etapi Sardiinias WRC2 klassis ning tõusis punktitabelis teisele kohale. Ta kaotab WRC arvestuse liidrile, prantslasele Yohan Rosselile 11 punktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles