Kas Pandora laegas on avatud? Ka rahvusvaheline kergejõustikuliit plaanib transsportlased naiste võistlustelt kõrvaldada

Christopher Krutto
Copy
Sebastian Coe.
Sebastian Coe. Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS/Scanpix

Pühapäeval andis Rahvusvaheline ujumisliit (FINA) teada, et keelab transsportlastel eliitvõistlustel osalemise. Rahvusvaheline kergejõustikuliit (WA) võib peagi teha sarnase käigu.

FINA otsuse kohaselt saavad transsportlased ikka naiste võistlustel osaleda, kui nad pole läbinud Tanneri sugulise arengu teist staadiumit (seal algab poistel füüsiline areng) või siis on soovahetusoperatsioon toimunud enne 12. eluaastat.

FINA püüab leida ka kategooriat, milles saavad võistelda ujujad, kelle sooline identiteet on pärast sündi muutunud.

WA president Sebastian Coe vihjas esmaspäeval, et nad võivad järgida FINA eeskuju. «Minu kohuseks on naiste spordi terviklikkuse tagamine ja suhtume sellesse väga tõsiselt. Kui see tähendab, et peame tegema muutusi, siis me neid ka teeme,» rääkis ujumise MMi väisanud Coe Budapestis.

«Olen alati teinud selgeks, et kui satume olukorda, kus peame otsustama aususe ja kaasamise vahel, siis valin alati aususe,» tunnistas president.

Kergejõustikus kehtivad hetkel testosterooni normid, mille järgi otsustatakse, kas sportlane saab naiste võistlustel osaleda või ei.

Transsportlaste küsimus tõusis teravalt esile, kui transujuja Lia Thomas võitis USAs ülikooliliiga NCAA esimese divisjoni meistritiitli. Aastatel 2017-2019 võistles ta meeste tiimis ja ei saavutanud suurt edu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles