Kummaliste reeglite tõttu võinuks ujumise MMil sportlane uppuda

Karl-Joosep Küngas
Copy
Anita Alvarez.
Anita Alvarez. Foto: Zsolt Szigetvary/SCANPIX

Kolmapäeval toimus Budapestis toimuvatel ujumise MMil ärev õnnetus. Sünkroonujuja Anita Alvarez kukkus teadvusetult basseini ning tema elu päästis ainult treeneri kiire sekkumine. Rahvusvaheline alaliit selgitas, miks vetelpäästjad olukorda lihtsalt basseini kõrvalt jälgisid.

25-aastane Alvarez minestas enne enda finaalis tehtavat sooritust ning naine hakkas basseini põhja vajuma. Õnneks märkas piisavalt kiiresti tema treener Anderea Fuentes olukorda ja hüppas viivitamatult enda hoolealusele vette järgi.

«Mul oli väga hirmus. Pidin lihtsalt vette hüppama, kuna nägin, et vetelpäästjad seda ei tee,» lausus Fuentes väljaandele AFP.

See tõstatas kohe küsimuse, et miks vetelpäästjad üldse basseini kõrval sedasi seisavad, kui nad olukorrale ei reageeri. Rahvusvaheline ujumisliit selgitas pressiteates kõige tagamaid.

«Reeglite järgi on vetelpäästjatel õigus vette hüpata ainult, kui kohtunikud annavad vastava märguande,» lausus Budapestis ohutuse eest hoolitsev Bela Markely.

Antud olukorras ka vastav signaal tuli, ent lootusetult hilja. Fuentes oli juba vee alla sukeldunud, et päästa Alvarezi elu. «Kui treener oli juba vette hüpanud, siis vetelpäästjad märkasid seda. Nad läksid viivitamatult appi ning ei oodanud enam ühtegi märguannet,» lisas Markely.

Vastav reegel sünkroonujumise võistlustel kehtib ainult seetõttu, et kogemata ei katkestaks mõni vetelpäästja võistlusekäiku. Just seetõttu ootasid ka kohtunikud vastava märguande andmisega, kuna ei teatud olukorra tõsidust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles