Ukraina sõda agaralt toetav olümpiavõitja sai piraka preemia

Christopher Krutto
Copy
Jevgeni Pluštšenko.
Jevgeni Pluštšenko. Foto: Reuters/ScanPix

Kahekordne iluuisutamise olümpiavõitja Jevgeni Pluštšenko on Ukraina sõja suur toetaja ja teenis nüüd oma «pingutuste» eest ka kopsaka preemia.

Nimelt korraldab Pluštšenko uisutuuri, mis rändab üle Venemaa ja millega avaldatakse toetust Venemaa sõjalisele agressioonile Ukrainas. Presidendi kultuuritoetuste organisatsioon määras talle selle korraldamise eest nüüd 50 miljoni rublase (umbes 900 000 eurot) preemia, kirjutab Tšehhi väljaanne Blesk.

Pluštšenko sõnul on tuuri eesmärk toetada riigi iluuisutajaid, kes on Ukraina sõja tõttu rahvusvahelisest spordielust välja tõrjutud. Samas on aprillis alguse saanud tuur olnud algusest peale väga poliitiliselt laetud. Näiteks on seal võimalik salvestada sõnumeid Vene sõduritele, kes rindel võitlevad. Lisaks ei ole puudu Georgi lindid ja sõja pooldajate sümboliks kujunenud Z-täht.

«Ma tõesti tahtsin uskuda, et sport ei ole osa poliitikast, aga tänane olukord on täiesti teine. Ma armastan iluuisutamist. Ma ausalt armastan, mida ma teen, ma elan selle nimel. Aga ma ei taha, et sportlaste võistlusi kasutataks ära manipulatsiooniks ja veenmiseks. Ma olen segaduses,» rääkis aprillis maailmameister Jelizaveta Tuktamõševa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles